fbpx

Pet načina kako da se što brže oporavite od gripe

Autor: Klix.ba

Ukoliko bolujete od gripe, brzo bi djelovanje i neke jednostavne mjere mogle napraviti razliku. Guardian donosi pet savjeta kako biste efikasno mogli ublažiti simptome ovog uvijek neugodnog stanja.

Gripa je zarazna bolest primarno respiratornog sistema koju uzrokuje virus koji se prenosi kapljicama u zraku nastalim kihanjem ili kašljanjem zaražene osobe, a ovo su neke metode kako možete pomoći sebi.

Raspitajte se o antiviroticima

Ukoliko počinjete pokazivati ​​simptome gripe, možete pitati svog ljekara o lijekovima koji se izdaju na recept, poput oseltamivira (Tamiflu) i zanamivira. Oba lijeka djeluju tako što blokiraju enzim koji pomaže virusu da zarazi nove ćelije. Ovi lijekovi su najefikasniji ako ih uzmete u roku od 48 sati od prvih simptoma i mogu vam skratiti trajanje gripe za dan. Posebno je važno zatražiti antivirusne lijekove ako imate stanja poput dijabetesa ili srčanih bolesti koje povećavaju rizik od komplikacija.

Odmarajte se

Istraživanje je pokazalo da optimalna količina sna održava imuni sistem zdravim i da je presudno za sposobnost tijela da održava adekvatan broj bijelih krvnih stanica te da se bori protiv infekcije. On također može spriječiti da u prvom redu ne dobijete gripu, jer će tada tijelo moći proizvesti više antitijela kako bi odgovorilo na imunizaciju i zaštitilo vas.

Pazite šta jedete i pijete

Bilo da se radi o vrućoj supi, vodi ili voćnom soku, mnogi stručnjaci vjeruju da je važno piti najmanje osam šoljica tečnosti od 250 mililitara dnevno tokom jake gripe. Uobičajeni simptomi gripe poput znojenja i curenja iz nosa povećavaju količinu vode koju vaše tijelo gubi, tako da zadržavanje unosa tečnosti sprečava dehidrataciju.

Pijenje također smanjujete mogućnost od gušenja, zaustavljajući nakupljanje sluzi u plućima, što može dovesti do upale pluća. Hrana s visokim sadržajem vitamina C, poput kivija i zelene paprike, kao i ona bogata antioksidansom beta karotenom, poput mrkve, slatkog krompira i tikvica, može pomoći jačanju vašeg imunološkog sistema.

Zadržite optimalnu temperaturu i ostanite kod kuće

Zadržati toplo tijelo kada se prvi put pojave simptome gripe pomaže organizmu da sačuva energiju za “imunološki boj”. Stručnjaci preporučuju da ostanete kući te da ne idete na posao i da se odmarate kako ne biste prenijeli virus. To također može umanjiti rizik od razvoja komplikacija poput upale pluća.

NAC N-Acetyl Cysteine kapsule

NAC N-Acetyl Cysteine kapsule su vrlo moćan antioksidans. Istraživanja su pokazala da mogu smanjiti i trajanje i jačinu gripe jačanjem imuniteta, smanjenjem respiratorne sluzi i inhibicijom sposobnosti virusa da se replicira.

 

Autor: Klix.ba

ZADNJE VIJESTI