PET NAMIRNICA ZA SUZBIJANJE DIJABETESA: Uvrstite ih u prehranu i osjetit ćete veliku promjenu!

Autor: dnevno.ba

Ove namirnice mogu vam pomoći u borbi s dijabetesom.

Cejlonski cimet

Osim što ima protuupalna, antikancerogena, protugljivična i antioksidativna svojstva, ovaj začin je djelotvoran i u borbi protiv hiperglikemije. Cimet snižava razinu šećera u krvi tako što usporava apsorpciju glukoze iz crijeva u krv. Koristan je samo cejlonski cimet koji ima više ljekovitih svojstava od kineskog.

Ružmarin

Ubraja se u najzdravije mediteranske začine jer je dobar u prevenciji raka. Kada je riječ o dijabetesu i razini šećera u krvi, ta je začinska biljka djelotvornija ako se uzima svježa.

Češnjak

Zahvaljujući svome sastavu, češnjak pridonosi širenju krvnih žila i snižavanju krvnog tlaka. Također, bori se s tumorom i pomaže u snižavanju kolesterola i šećera u krvi. Najbolje je jesti svjež češnjak jer ako se dugo kuha, uništavaju se njegova prirodna zaštitna svojstva. Sadrži vitamine B6 i C, koji pridonose održavanju normalne razine šećera u krvi.

Kurkuma

Kurkumin, polifenol prisutan u kurkumi, pomaže našim stanicama da pravilno iskoriste glukozu. Istraživanje je pokazalo da se uzimanjem kurkume može uveliko smanjiti rizik od dijabetesa. Studije su takođe pokazale i da kurkuma može smanjiti oštećenja gušterače kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 1, za koje se prije smatralo da su nepopravljiva.

Peršin

Osim što može spriječiti pojavu raka, reumatoidnog artritisa i osteoporoze, redovna konzumacija peršina može spriječiti i dijabetes.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI