fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Ilustracija: Pixabay

Pijete li tri ili više šalica kave na dan? Evo kakav utjecaj to ima na vaš organizam

Autor: dnevno.ba

Novo istraživanje otkrilo je moguću nuspojavu ispijanja tri ili više šalica kave dnevno, a čini se da vaše omiljeno piće u tolikoj količini može oštetiti vaše bubrege.

Dok mnogi ljudi, kada piju kavu, obično razmišljaju o tome koliko će im vremena trebati da se razbude i dobiju dodatnu energiju, rijetko tko razmišlja o tome kakav učinak ima na organizam.

Međutim, nova istraživanja pokazuju da biste mogli iskusiti brojne iznenađujuće nuspojave ako pijete kavu svaki dan – neke su dobre, a neke nisu. Zapravo, nova je studija otkrila da ispijanje tri ili više šalica kave dnevno može oštetiti vaše bubrege.

Studija, koja je nedavno objavljena u JAMA Network Openu, uključila je 1180 odraslih osoba u dobi od 18 do 45 godina koje su imale neliječenu hipertenziju prvog stupnja (visoki krvni tlak). Dok je studija trajala otprilike 16 godina, svaki od sudionika bio je provjeren tijekom praćenja koja su se odvijala u rasponu od sedam i pol godina.

U to su vrijeme autori studije tražili hiperfiltraciju (stopa glomerularne filtracije koja se smatra višom od normalne), albuminuriju (previše albumina u urinu) i hipertenziju — sve to su uobičajeni znakovi disfunkcije bubrega i bolesti bubrega.

Gledajući rezultate, prvo su primijetili da je varijanta gena CYP1A2 rs762551 prisutna u otprilike polovici sudionika, što znači da njihova tijela nisu metabolizirala kofein tako brzo kao što bi inače.

Također su otkrili da oni koji sporije metaboliziraju kofein imaju 2,7 puta veću vjerojatnost da će doživjeti disfunkciju bubrega ako piju tri šalice kave ili više svaki dan. Točnije, imali su 2,5 puta veću vjerojatnost da će imati hiperfiltraciju, 2,7 puta veću vjerojatnost da će razviti albuminuriju i 2,8 puta veću vjerojatnost da će doživjeti hipertenziju.

“To konkretno podrazumijeva kofein kao komponentu u kavi koja može oštetiti bubrege”, rekao je dr. Sara Mahdavi, glavna autorica studije i istraživačica na Odjelu za društvenu i obiteljsku medicinu na Sveučilištu u Torontu, prema Medical News Today.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});