fbpx

PODRŠKA LEGALIZACIJI MEDICINSKOG KANABISA U SARAJEVU: Treba da nas liječe ljekari, a ne dileri

Autor: Klix.ba

SARAJEVO - Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović i glumac koji je izliječen uljem kanabisa Irfan Ribić su na današnjem skupu "Bolje ilegalno živ, nego legalno mrtav" poručili da teško oboljele treba da liječe ljekari, a ne dileri.

Magazinović je istakao kako se u proceduri legalizacije kanabisa u medicinske svrhe još čeka odluka Ministarstva zdravstva Republike Srpske.

“Nadležni u Republici Srpskoj nisu protiv inicijative, ali se moraju promijeniti zakonski okviri koji regulišu to pitanje. Postoje dvije mogućnosti, da se izmijene podzakonski akti ili da se izjmijeni postojeći zakon. Budući da oboljeli nemaju vremena da čekaju, bolja bi bila prva opcija”, kazao je Magazinović.

Napomenuo je kako su Adil Osmanović i Dragan Mektić, kao nadležnim na državnom nivou, podržali inicijativu legalizacije kanabisa u medicinske svrhe.

“Na korak smo do toga da ljudi koji se bore za svoje zdravlje mogu to legalno da rade. Teško oboljele treba da liječe ljekari, a ne dileri”, rekao je Magazinović.

Pozvao je sve zdravstvene ustanove da uzmu nalaze Irfana Ribića, da ih uporede s njegovim današnjim zdravstvenim stanjem te da se naposljetku konsoliduju s ljekarima iz razvijenih evropskih zemalja.

“Ima primjera gdje ulje kanabisa nije 100 posto efikasno u liječenju, ali oboljelima treba dati šansu da pokušaju”, istakao je Magazinović.

Svoja svjedočenja o liječenju uljem kanabisa dali su i drugi učesnici na današnjem skupu održanom u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Irfan Ribić je poručio kako će prije izabrati zatvor na nogama, nego slobodu u kolicima.

“Često kažem da ništa specijalno nisam radio, osim što sam sebi pokušavao spasiti život. Nesretnim okolnostima sam se našao u kolicima, a kasnije i na krevetu”, rekao je Ribić.

Naveo je kako mu tokom liječenja novac koji je trošio nije bio toliko bitan koliko strah da ga neko ne prevari.

“Nevjerovatno je na koliko sam razumijevanja naišao, od policajaca do ministara. Ali sama činjenica da ulje stavite u svoj džep i krenete preko granice je dovoljno poražavajuća”, rekao je Ribić.

Skupu su podršku dale brojne osobe iz bh. javnog života, među kojima su Senad Pećanin, Davor Sučić, Dino Mustafić, Damir Arnaut, Nermin Nikšić, Alma Čolo i drugi.

 

Autor: Klix.ba

ZADNJE VIJESTI