PREKRETNICA? Stručnjaci pronašli ‘slabu točku’ koronavirusa!

Autor: Dnevno

Znanstvenici sada traže da osobe koje su preživjele bolest COVID-19 da doniraju krv kako bi se vidjelo sadrži li tražena antitijela.

Znanstvenici američkog medicinskog istraživačkog centra Scripps Research pronašli su “Ahilovu petu” koronavirusa SARS-CoV-19 koja bi mogla otvoriti put ka potencijalnom pronalasku cjepiva, piše Daily Mail.

Tokom istraživanja prvo su promotrili kako se antitijelo osobe koja je preživjela SARS „prikačilo“ na poseban dio virusa kako bi ga ubilo. Nakon toga su promatrali kako se isto tijelo „prikačilo“ na isti dio koronavirusa SARS-CoV-19.

Ta bi slaba tačka mogla postati metom i vodič za razvijanje cjepiva. Znanstvenici sada traže da osobe koje su preživjele bolest COVID-19 da doniraju krv kako bi se vidjelo sadrži li tražena antitijela.

U ovom istraživanju proučavalo se i antitijelo koje je uzeto pacijentu koji je prije više od deset godina bolovao i prebolio SARS. Pacijent nosi kodno ime CR3022, a antitijelo je izolirala farmaceutska tvrtka Crucell Holland BV iz Nizozemske.

Autor: Dnevno

ZADNJE VIJESTI