fbpx

PRIJE NEGO ODETE NA MORE, MORATE ZNATI: Kako brzo ukloniti riblju kost iz grla, kako Australci liječe opekline od meduze i brojne druge savjete!

Autor: dnevno.ba

Odlaskom na more pripremamo se i na neke potencijalne, u pojedinim slučajevima prilično neugodne događaje, stoga donosimo savjete za rješavanje nekih od najčešćih tegoba s kojima se susrećemo na ljetovanju.

Ukoliko ste stali na morskog ježa, savjeti kako najbrže i najlakše izvaditi bodlje su tu, isto kao i savjeti za liječenje opeklina prouzrokovanih meduzama i vlasuljama, ali i prekomjernom izlaganju suncu, ubod morskog pauka i škarpine, pčele ili ose. Jedna od neugodnosti s kojima bi se mogli susresti, a koje mogu biti i opasne po život su riblje kosti, koje nam mogu zapeti u grlu, stoga brzo saznajte jednostavan savjet kojim ćete si brzo pomoći!

MORSKI JEŽ

Kad stanete na ježa osim što ćete osjetiti prilično veliku bol, bodlje morate što prije izvaditi jer postoji opasnost od gnojne infekcije. Prvo što morate napravitijest izvaditi iglice sterilnom pincetom. Kako bi vađenje bilo što lakše, najprije omekšajte kožu oko uboda pomoću tople vode.

Kad vadite iglice, pripazite da ih ne slomite. Vadite ih što nježnije i kada ste gotovi, mjesto uboda obavezno dezinficirajte.

Sitne bodlje koje je teško izvaditi pincetom izvadite tako da mjesto uboda polijete sokom vježe smokve kako bi izašle same,ali to nije najbolji savjet.

Najbolji način je da mjesto uboda polijete voskom i pustite da se osuši. Sitne bodlje bi trebale izaći s voskom. Ako ne možete sami izvaditi bodlje, obavezno se javite liječniku. I nemojte zaboraviti tretirati mjesto uboda i nakon što ste ih sve izvadili.

Mjesto uboda obavezno još jednom očistite i nanesite antibiotsku mast. Ako nemate takvu mast pri ruci, ranu dobro očistite sapunom i nabavite je što prije. U međuvremenu će poslužiti i sredstvo za dezinfekciju kako biste spriječili infekciju.

MEDUZA I VLASULJE

pexels

Susret s meduzom može biti zabavan samo ako nemate bliski fizički kontakt s njom. No, kad se to dogodi potrebno je brzo reagirati.

Obično na mjestu dodira žarnica meduze nastaje kontaktna reakcija kože, dermatitis. Javlja se crvenilo, otok i sitni mjehurići uz izrazito pečenje, žarenje i priličnu bol.

Rjeđe, možete imati i glavobolje, mučnine ili povraćati. U tom slučaju potrebno je odmah otići liječniku.

Morskom vodom dobro isperite zahvaćeno područje kako bi odstranili preostale dijelove meduze odnosno žarnice s površine kože. Nemojte trljati ni pritiskati. Nemojte koristiti svježu vodu jer će ona aktivirati preostale žarnice i pogoršati simptome.

Najbolje je na zahvaćeno područje što prije staviti hladne obloge ili ako vam je dostupan alkohol, onda alkoholne. Ipak, najpoznatiji lijek je kvasina, ocat.

Preporučuje se koristiti i lokalne pripravke, poput antihistaminskih krema, a ako možete do doktora po recept i neki kortikosteroidni preparat koji će brže ublažiti simptome. Bezreceptni analgetik ublažit će bol. S djecom je najbolje ne riskirati, nego što prije doći do ambulante.

Australci preporučuju i kombinaciju octa (posebno bijeli destilirani i jabučni) i sode bikarbone. Kažu, gusta pasta od tih sastojaka, istraživanjima dokazano, najbolje neutralizira otrove iz žarnica.

UBOD MORSKOG PAUKA I ŠKARPINE

U Jadranu živi nekoliko riba s otrovnim bodljama: morski pauk (ranj), škarpina, murina, golub. Najopasniji je morski pauk. Od njegovih leđnih i škržnih bodlji, punih opakog otrova, najčešće stradavaju ribari i ribići, a žrtve znaju biti i kod čišćenja ribe u kuhinji (pauk je inače riba koja često ide u dobar brudet).

Bol od uboda je vrlo žestoka, gotovo neizdrživa, javlja se velika oteklina, malaksalost i mučnina.

Morate brzo reagirati i što prije područje uboda zaliti vrućom vodom 50-60 stupnjeva, jer je otrov termolabilan. Ubodeno mjesto treba držati u vrućoj vodi pola sata do sat i pol.

Treba što prije zatražiti pomoć liječnika. Posljedice su dugotrajna oteklina, nekrozno tkivo i promjene na koži. Bodlje škarpine (i škrpoća) nisu toliko opasne, ali su također vrlo neugodne, a lijek je isti – vruća voda.

OSTALE OPEKLINE

PEXELS

Ako ste pretjerali sa sunčanjem, ako ste se opekli u kuhinji, nema efikasnijeg sredstva protiv bolova i za obnovu tkiva od ledene aloe vere. Sok iscijeđen iz svježeg lista aloe vere ili onaj kupljen čisti gel (Esi) u ljekarni zamrznite u kalupu za led. Kada zatreba, jednostavno izvadite kocke i lagano trljajte po opečenim dijelovima kože.

Hladni oblozi vode ublažit će pečenje, a kožu nakon dva dana mažite neutralnim hranjivim kremama. Svježe opekline nemojte prati sapunom i gelovima za tuširanje. Ledene obloge (primjerice vrećice smrznutog povrća) ne stavljajte direktno na kožu, nego ih omotajte prije u čistu krpu.

Izrazito djelotvorna terapija protiv opeklina je ocat. Dodajte šalicu bijelog (alkoholnog) octa u kadu s mlakom vodom i namačite se 15-ak minuta. Octena kiselina djeluje protuupalno i ublažit će bol i pečenje. Ocat možete koristiti i tako da njime natopite oblog, a stari narodni lijek kaže da stavite obloge od listova kupusa ili zelene salate. Osim što pomaže s opeklinama, ublažava i bol.

Kantarionovo ulje veliki je zaštitnik naše kože. Tanak sloj ulja svaki dan ubrzati će regeneraciju kože.

UBOD PČELE ILI OSE

pexels

Odmah izvući žalac i na mjesto uboda staviti nešto od sljedećih priručnih sredstava:  tableta aspirina ili andola (mokra) , pasta za zube, vata natopljena u otopinu sode bikarbone ili octa koju je potrebno držati 20-ak minuta. Ako se radi o ubodu u glavu ili vrat ili o alergijskoj reakciji – što prije je potrebno javiti se liječniku!

RIBLJA KOST U GRLU

pexels

Osjećaj je vrlo neugodan, a lijek je običan i obično poznat – sažvakati i progutati dobar komad mekog dijela kruha. Također pomaže gutljaj kvasine ili čistog limunova soka.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI