fbpx

Prirodni lijek za bubrege: Olakšajte si tegobe i ubrzajte ozdravljenje čajevima

Autor: Dnevno.ba

Naše tijelo je kompliciran sustav, a bubrezi u organizmu imaju vrlo veliku i važnu ulogu. Među najvažnijim su organima u tijelu te dnevno obrađuju oko litru krvi. Njihova velika uloga je izbacivanje viška tekućine i detoksikacija našeg organizma. Odnosno, bubrezi su zaslužni za izbacivanje toksina i slobodnih radikala iz organizma. Kvalitetno djelovanje ovog dvojnog organa utječe na smanjenje upala u organizmu te poboljšava otpornost tijela na bolesti.

Bolesti bubrega mogu biti upala bubrega, kamenci u jednom ili oba bubrega, kronična bolest bubrega i zatajenje bubrega. Kod manjih problema poput upale mogu pomoći prirodni lijekovi za bubrege. Najbolja opcija su čajevi i to oni prirodni, no postoje još neki sastojci koje bi bilo dobro uvrstiti u prehranu, a koji mogu pomoći u liječenju bubrega.

Prirodni lijek za bubrege
S obzirom na to da je uloga bubrega pročišćavanje organizma, za dobar rad im je potrebno i nužno dovoljno tekućine. Bubrezi kroz dan filtriraju tekućinu od koje se oko litra izbacuje urinom, a oko 200 litara se oporavlja krvotokom. Za dobar rad i funkcioniranje bubrega vrlo je važna voda. Glavni razlog nastanka bubrežnih kamenaca je nedostatak vode te se javlja kod osoba koje kroz dan ne unose dovoljno tekućine.

Potrebna količina tekućine koju unosimo kroz dan ovisit će o našoj tjelesnoj kilaži, dnevnim aktivnostima i navikama. To može uključivati običnu vodu, ali i juhe te čajeve koji su inače jako dobar prirodni lijek za bubrege. Ako želite nadomjestiti tekućinu u organizmu i olakšati rad bubrezima, izbjegavajte gazirana i dodatno zaslađena pića jer će ona stvarati samo kontra efekt.

Koliko vode trebam piti dnevno?
Voda je osnovni sastojak našeg organizma koji čini oko 70 posto mase kod odrasle osobe. Potrebna je za dobar rad svih stanica u organizmu te cirkulaciju krvi u tijelu.

Dehidracija može izazvati simptome slične gladi – bolove u trbuhu, osjećaj pojačanog apetita i slabost te je mnogi često mijenjaju za glad. Naposljetku, dehidracija može izazvati zatajenje bubrega što može imati teške i trajne posljedice. Unatoč tim informacijama pokazalo se kako veći dio populacije ne unosi dovoljno vode dnevno, a upravo voda je najbolji prirodni lijek za bubrege.

Preporuke za unos tekućine, što uključuje vodu i druge tekućine unesene hranom, se razlikuju kod muškaraca i žena. Muškarci bi trebali unositi oko tri litre tekućine kroz dan, a žene oko 2,2 litre tekućine. Kod veće fizičke aktivnosti i visokih temperatura se preporučuje uzimati dodatne količine vode.

Vrlo je važno piti vodu i prije nego osjetite žeđ. Osjećaj žeđi pokazuje da je već alarmantno stanje i da biste trebali što prije popiti tekućinu.

Čajevi kao prirodni lijek za bubrege
Za smanjivanje upale i brže ozdravljenje, ali i kao prevencija za zdrave bubrege, preporučuju se domaći čajevi. Čajevi mogu imati detoksikacijski učinak te pomoći u boljem radu bubrega. Što bubrezi bolje rade to je bolja apsorpcija hranjivih tvari, vitamina i minerala iz namirnica. Sve ovo poboljšava cjelokupno stanje organizma.

U nastavku donosimo čajeve koji se smatraju najboljim prirodnim lijekovima za bubrege.

1. Čaj od koprive
Čaj od koprive se priprema od sušenih listova koprive, a za kao lijek za bubrege bi se trebao piti jednom do dva puta dnevno. S obzirom na jaka svojstva ne bi se smio piti duže od dva tjedna zaredom. Čaj od koprive sadrži vitamine A, B, C i K te minerale magnezij, željezo i kalcij.

Sadrži i polifenole koji djeluju kao antioksidanti za izbacivanje toksina iz organizma. Pokazao se djelotvornim kod liječenja urinarnih i bubrežnih infekcija jer pomaže u uklanjanju bakterija iz organizma te smanjuje upalu. Osim toga djeluje i kao regulator razine šećera u krvi.

Iako rijeko i tek u većim količinama, čaj od koprive može izazvati alergije kod osjetljivijih ljudi. Nuspojave mogu biti svrbež i osip. Ovaj čaj se ne preporučuje trudnicama i dojiljama jer može utjecati na apsorpciju hrane i drugih lijekova. Neka su istraživanja pokazala da čaj od koprive može potaknuti kontrakcije.

2. Čaj od konoplje
Čaj od konoplje pokazao se kao odličan antioksidans, odnosno, prirodno sredstvo za izbacivanje toksina iz tijela i bakterija iz urinarnog trakta. Ovaj čaj može se pripremati od cvjetova konoplje ili od sjemenki. U svakom slučaju je bogat aminokiselinama, vitaminima i enzimima.

Sadrži i vlakna te proteine, a najviše pomaže tijelu u rješavanju štetnih tvari. Slično kao i konoplja, utječe kao prirodni lijek za bubrege te pomaže kod šećernih bolesti. Pije se u manjim količinama, jednu do dvije šalice dnevno kroz dva tjedna. Nakon toga bi bilo dobro uzeti pauzu od par dana. Jednako kao i drugi čajevi, ako se konzumira u prevelikim količinama može izazvati proljev ili mučninu.

3. Zeleni čaj
Zeleni čaj kao i matcha prah pokazali su se kao odlični antioksidansi za naš organizam. Zeleni čaj ima brojne antioksidanse i polifenole zbog čega se već stoljećima koristi kao prirodni lijek za bubrege. Ima protuupalna svojstva te djeluje kao diuretik, odnosno, potiče izbacivanje tekućine iz organizma.

Sadrži kofein stoga se ne preporučuje piti više od jedne šalice zelenog čaja dnevno. Osim što povoljno djeluje na bubrege, ima pozitivan utjecaj na jačanje srca i krvožilnog sustava, spuštanje krvnog tlaka i lošeg kolesterola u krvi te regulira razinu šećera u krvi.

4. Čaj od maslačka
Čaj od korijena maslačka vrlo je ljekovit te povoljno djeluje kao prirodni lijek za bubrege. Ima djelovanje diuretika, sudjeluje u borbi protiv raka, jača zdravlje jetre i pomaže kod upale bubrega. Pozitivno djeluje i na bolesti vezane uz mokraćne puteve te umiruje probavne smetnje. Sadrži vitamine A, C, E, K i B, minerale kalcij, željezo i magnezij. Sadrži i inulin što pomaže u zdravlju probavnog sistema.

5. Čaj od đumbira
Kao dobar prirodni lijek za bubrege može se piti čaj od đumbira. Pomalo je ljutkastog okusa, a odlično se sljubljuje uz sok limuna. Poznat je po svojim protuupalnim svojstvima te po tome što ima sposobnost jačati naš imunitet. Koristi se i kod probavnih problema, za poboljšavanje apetita, kod upala, prehlada te kod menstrualnih tegoba.

Štiti organizam od infekcija te pomaže u detoksikaciji organizma. Iako je ljut, piti ga mogu i djeca no u manjim količinama i oprezno. Piti se može topli i hladan, imat će jednak utjecaj na organizam. Dobar je izvor kalcija, magnezija, bakra, željeza i vitamina C. Najvažniji spoj u đumbiru ipak je gingerol koji ima protuupalno, antikancerogeno i analgetsko djelovanje, prenosi N1.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI