fbpx

Proizvođač cjepiva: Sputnjik V pruža “snažnu” zaštitu protiv omikrona

Autor: dnevno.ba

Rusko cjepivo Sputnjik V pruža snažnu zaštitu protiv ozbiljnih simptoma i hospitalizacija od omikron varijante, objavio je u petak ruski investicijski fond (RDIF) pozivajući se na preliminarnu studiju proizvođača cjepiva.

Korištenje ruskog cjepiva Sputnjika Light kao ‘booster’ doze pomaže da se razvije snažniji odgovor antitijela na omikron varijantu, navodi se u studiji Instituta Gamaleya.

Preliminarni podaci Gamaleye ukazuju da bi učinkovitost Sputnjika V u kombinaciji s ‘boosterom’ Sputnjikom Light protiv omikrona mogla biti veća od 80 posto.

RDIF je objavio da je preliminarna laboratorijska studija Gamaleye pokazala da Sputnjik V pokazuje “visoku aktivnost u neutralizaciji virusa” protiv omikrona.

Rusko ministarstvo zdravstva preporučuje Sputnjik Light kao ‘booster’ dozu šest mjeseci od cijepljenja Sputnjikom V.

Rusko cjepivo još nisu odobrile Svjetska zdravstvena organizacija i Europska agencija za lijekove. Stručnjaci obiju agencija tvrdili su da cjepivo nije odobreno zbog nepotpune ruske dokumentacije.

Glasnogovornik Kremlja je u utorak izjavio da svi podaci koje traži WHO nisu dosad poslani u Ženevu zbog nesporazuma.

– Doista postoje određene informacije koje tek trebaju biti predane za certificiranje. To još nismo učinili jer smo drugačije shvatili koje su informacije u pitanju i kako ih predati, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov agenciji Interfax.

To priznanje je neobično jer je Rusija do sada tvrdila da Sputnjik V još nije odobren zbog političkih razloga.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI