fbpx

Promocijom koncepta nisko-karbonskog urbanog razvoja obilježen Svjetski dan zaštite okoliša

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - U susret Svjetskom danu okoliša, koji se obilježava 5. lipnja i koji je ove godine posvećen temi zagađenja zraka, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) je, u okviru URBAN LED projekta, organizovao događaj kako bi građanima približio koncept nisko-karbonskog urbanog razvoja, čijom se primjenom može značajno unaprijediti kvalitet zraka u gradovima.

Proteklog vikenda je na platou ispred BBI centra, bila postavljena improvizacija izgleda pametnog grada gdje su posjetioci, uz interaktivan sadržaj, mogli saznati više o ovom konceptu i kako  promjenom svojih navika mogu dati doprinos očuvanju okoliša.

„Svi mi, svojim svakodnevnim djelovanjem, imamo određeni uticaj na okoliš. Taj uticaj se može i izračunati, koristeći određene formule i podatke o svakodnevnim navikama i potrošnji svakog pojedinca, a nazivamo ga karbonskim otiskom. Koristeći jednostavne mjere štednje vode, struje, goriva i sličnog, svaka osoba je u mogućnosti smanjiti svoj karbonski otisak. On nam pokazuje ono što ljudi obično zaboravljaju, a to je da pojedinac ima značajnu ulogu na smanjenje zagađivanja okoliša i klimatske promjene. Jer, kad se svi pojedinačni uticaji skupe, dolazi do promjena velikih razmjera.“- istakla je ovim povodom Andrea Muharemović, rukovodilac projekata za okolinski razvoj ispred UNDP-a.

Projekt “Pokretanje okolišnog finansiranja u svrhu nisko-karbonskog urbanog razvoja” (URBAN LED), koji finansira Globalni fond za okoliš (GEF), a implementira UNDP, fokusiran je na urbane sredine koje u velikoj mjeri doprinose zagađivanju okoliša, usljed neodrživog upravljanja gradskom infrastrukturom i neracionalnom potrošnjom energije. Cilj projekta je investiranje u pokretanje koncepta nisko-karbonskog urbanog razvoja u Bosni i Hercegovini kroz promociju sigurnih, čistih i zdravih gradova, uz smanjenje emisija stakleničkih gasova.

Projekt se realizuje u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Federalnim ministarstvom okoliša i turizma, Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske i Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI