fbpx

RADI SE NA CJEPIVU KOJE ĆE SE PRIMATI NA USTA! Za sada ga testiraju na majmunima, a rezultati su obećavajući

Autor: Hina

Ispitivanje eksperimentalnog oralnog cjepiva kao booster cjepiva protiv koronavirusa na majmunima, koje bi se moglo dati ljudima koji već imaju antitijela od ranijeg cjepiva ili preboljele bolesti, pokazalo je obećavajuće rezultate i vjerojatno će se uskoro testirati na ljudima, objavila je tvrtka koja ga razvija.

Oralna booster doza cjepiva koristi tradicionalnu tehnologiju cjepiva u kojoj bezopasni virus nosač dostavlja proteine koronavirusa u stanice na površini jezika ili na sluznicu obraza i grla, potičući proizvodnju antitijela koja mogu blokirati virus prije nego što se ukorijeni u tijelu, rekao je dr. Stephen Russell, izvršni direktor Vyriada u Rochesteru, Minnesoti, koji je vodio studiju.

“Ne samo da bi oralno cjepivo protiv covida-19 bilo jednostavnije i prihvatljivije… već bi moglo dovesti i do boljeg imuniteta jer se primjenjuje na mjestu gdje koronavirus obično dolazi u tijelo”, dodao je.

Kod majmuna je tjedan dana nakon cijepljenja razina antitijela porasla gotovo 100 puta, bez nuspojava, rekao je Russell.

Rezultati studije objavljeni su na bioRxiv.

Navodi se da Vyriad surađuje s Američkom upravom za hranu i lijekove na planiranju ispitivanja na ljudima.

Rad još nije prošao stručnu recenziju.

Autor: Hina

ZADNJE VIJESTI