fbpx

Radi se o ogromnim parama: Evo koliko košta liječenje od korone u Hrvatskoj, a koliko u Americi

Autor: Dnevno.ba

Otkada je krenula pandemija pa do sredine 2021. godine Hrvatsku su troškovi zdravstvenog sustava povezani s koronom stajali čak 2.2 milijarde dolara, proizlazi iz podataka koje je HZZO objavio u srpnju.

Polovica tog iznosa otpada na bolničko liječenje covid-pacijenata.

Njih je trenutno u hrvatskim bolnicama 1496.

Procijenjeno je da dan liječenja covid-pacijenta iznosi oko 6000 kuna. Ta je brojka neprecizna jer ovisi o opsegu tretmana sukladnom stanju bolesnika. Uzmemo li da je prosječan boravak u bolnici desetak dana, ukupni trošak liječenja iznosi oko 60.000 kuna, tj.10.000 dolara, navodi Zadarski.hr.

Iako je cifra visoka, ona je i dalje manja nego u nekim drugim razvijenim zemljama. Tako, naprimjer, u SAD-u, prema podacima organizacije Fair Health, koja prati troškove liječenja, bolničko liječenje pacijenta koji razvije komplikacije prosječno iznosi 461.780 dolara, dok se za jednostavno bolničko liječenje u prosjeku izdvaja oko 111.213 dolara. Iako je u SAD-u zdravstvo privatizirano, puni se iznosi fakturiraju tek ljudima koji nisu osigurani ili koriste usluge institucije na koje se osiguranje ne odnosi. Većina Amerikanaca, njih oko 91 posto, ima nekakvu policu osiguranja te za njih vrijedi drugačiji obračun.

Radi se o iznosu koji se dijeli između osiguravajuće kuće i pacijenta, a koji je osiguravatelj ispregovarao s pružateljem medicinskih usluga. U tom slučaju iznos računa kompleksnih liječenja pada na 127.281, jednostavnih na 42.674, a izvanbolničkih na 1334 dolara. Procijenjeno je da su hospitalizirani pacijenti u prosjeku izdvajali 3800 dolara za bolničke troškove.

Zbog pandemije su američke osiguravajuće kuće preuzele na sebe veći dio troškova no inače. No, najavljeno je, piše Zadarski.hr, da će, zbog besplatnog programa procjepljivanja, 82 posto tih kuća, do kraja listopada, ukinuti ove subvencije što će, jasno, rezultirati većim financijskim opterećenjem pacijenata.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI