fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

(RECEPT) DOSADNE KRVOPIJE: Napravite sami sredstvo za tjeranje komaraca

Autor: dnevno.ba

Jedva ste dočekali ljeto da možete boraviti vani. No čim provirite kroz vrata, napadaju vas komarci i ne možete uživati i provoditi vrijeme vani s vašim prijateljima i bliskima. Ovo je apsurdno i iritirajuće. Tog trena počnete razmišljati o sredstvima za zaštitu od komaraca. No kreme i sprejevi protiv komaraca mogu biti štetni, to dobro znate. Pogotovo ne dolaze u obzir kada je riječ o najmlađima. A što je s prirodnim sredstvima? Mogu li oni pomoći ili nisu dovoljno učinkoviti?

Učinkoviti su, samo ih trebate češće nanositi. Nisu štetni te su prikladni za djecu, čak i male bebe. Najbolje je birati sredstva s više sastojaka jer njihovo sinergično djelovanje još bolje odbija komarce. Možete i sami napraviti sredstvo za zaštitu od komaraca.

Kako napraviti sredstvo protiv komaraca?

Vrlo je jednostavno napraviti vlastiti repellent – prirodno sredstvo za zaštitu od komaraca. Prirodna sredstva će efikasno odbijati komarce, a potrebno ih je nanositi svaka 2 sata.

Za zaštitu od komaraca možete koristiti sljedeća eterična ulja:

ulje citronele

ulje limunskog eukaliptusa (Eucalyptus Citriodora)

ulje cimeta

ricinusovo ulje

ulje ružmarina

ulje limunske trave (Lemongrass – Cymbopogon citratus)

ulje cedra

ulje paprene metvice

ulje klinčića

ulje geranija

Promiješajte odabrana eterična ulja s maslinovim uljem i redovito ih nanosite na kožu da biste se zaštitili od malih zlikovaca. U repellent također možete dodati ulje verbene, lavande, bora, bosiljka i češnjaka.

Ako se odlučite za kupovinu bio repellenta, preporučujemo da birate proizvode s više sastojaka jer su u pravilu oni puno efikasniji nego repellent koji sadrži  samo jedan ili dva sastojka.

Ne zaboravite da neki faktori poput kiše, plivanja i tuširanja mogu oslabiti djelovanje repelenta, pa ga trebate ponovno nanijeti.

Koristan savjet – Komarci ne vole vjetar! Za kampiranje odaberite mjesto gdje puše lagani povjetarac.

Stvari koje privlače komarce (izbjegavajte ih!)

Tamna odjeća i lišće – Tamna odjeća i lišće privlače komarce. Zbog toga izbjegavajte odjeću tamnih boja i nemojte se smjestiti blizu drveća s tamnim lišćem

Ugljikov dioksid – Naše tijelo ga ispušta kada nam je vruće ili nakon vježbe. Goruća svijeća ili vatra su još jedan izvor ugljikova dioksida.

Mliječna kiselina – Naše tijelo oslobađa mliječnu kiselinu nakon vježbe ili nakon konzumiranja određenih namirnica (na primjer, slane hrane). Mliječna kiselina je magnet za komarce.

Cvjetni i voćni mirisi – Malo tko zna da voćni i cvjetni mirisi mogu privući komarce. Ne govorimo samo o parfemima. Kreme za lice i tijelo, šamponi, lakovi za kosu, kozmetika, kreme za sunčanje mogu sadržavati suptilne mirise koji privlače insekte.

Temperatura kože – Različite vrste komaraca vole različitu temperaturu kože. Ali u pravilu hladnija temperatura tijela (poput hladnih ruku i nogu) je privlačnija za komarce.

Vlaga – Svi znamo da komarci vole vlagu. Čak i male količine vode (poput vlažnog cvijeća i lokava nakon kiše) privući će komarce. Ustajala voda je mjesto gdje se komarci razmnožavaju.  Ali ne samo to – komarce će privući čak i male količine znoja s Vašeg tijela; piše Alternativa za vas.

Nakon uboda komarca

Ako ste ipak dobili ubod komarca, možete primijeniti sljedeća sredstva da biste olakšali svrbež i crvenilo:

Eterična ulja:

lavanda

limunski eukaliptus

limunska trava

lovor

Hidrolati (cvjetne vodice):

hamamelis

geranij

lavanda

Ostala sredstva:

aloe vera (krema ili gel)

ulje crnog kumina

kamilica (krema)

propolis (krema)

neven (krema)

koloidno srebro (sprej)

soda bikarbona (razrijedite vodom da bi napravili pastu, nanesite na mjesto uboda)

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});