fbpx

(RECEPT) Napravite sami prirodni vitamin C: Sto posto apsorpcije i 48 sati djelovanja!

Autor: dnevno.ba

Vrijednost vitamina C kao izuzetno korisnog sredstva u prevenciji i liječenju mnogih bolesti je odavno poznata. Najjači je antioksidans među vitaminima topljivim u vodi, a osim što jača otpornost organizma prema virusnim i baterijskim infekcijama, djeluje protiv alergija, bolesti dišnih putova i niza drugih oboljenja; piše portal Atma.

Također, igra značajnu ulogu u stvaranju kolagena – proteina neophodnog za regeneraciju tkiva, krvnih žila, kostiju i zuba te za zdrav i mladolik izgled kože.

Bitan je izvor!

Potrebno je naglasiti kako C vitamin, koji ćete pronaći u prirodnom izvoru, nije isto što i askorbinska kiselina, inače sintetizirani oblik vitamina C za čiju se sintezu najčešće koristi glukoza dobivena iz GMO kukuruza!

Prava je istina da je askorbinska kiselina tek djelić onoga što je stvorila Majka Priroda kada je stvarala vitamin C koji ćete pronaći u voću i povrću ili nekom drugom prirodnom izvoru.

U prirodi, C vitamin postoji kao kompleks u kojemu ćete pronaći askorbinsku kiselinu, ali i rutin, bioflavonoide, tirozinazu, koenzime i neke drugih kemijske spojeve koji zajednički čine jedan od najpotentnijih vitamina bez kojeg bi ljudski život bio nezamisliv.

U prilog korištenja prirodnog C vitamina ide i podatak kako se prirodni C vitamin, nakon apsorpcije, u organizmu zadržava čak 48 sati dok se askorbinska kiselina zadrži samo dva sata!

Pitate se kako unijeti u organizam dovoljno kvalitetnog, prirodnog vitamina C i pri tome izbjeći kupovanje neprovjerenih i skupih dodataka u trgovinama i apotekama? Odgovor je da ga možete napraviti sami – bez ikakvih dodatnih troškova!

Domaći vitamin C ima žive enzime, čime se omogućuje 100% asimilacija u vašem tijelu i učinak od 48 sati!

U agrumima postoje različite vrste flavonoida, spojeva koji pokazuju svojstva antioksidansa u ljudskom tijelu. Naringin, snažan antioksidans, je flavonoid kojeg se najviše može naći u kori grejpa, mandarine i limuna. Nekoliko je studija pokazala da je naringin toliko moćan da može smanjiti oštećenja stanica nastalih od radijacije!

Hesperidin je još jedan flavonoid kojeg se najviše može naći u bijelom unutarnjem sloju kore naranče, limuna, limete i grejpa. Istraživanja su pokazala da hesperidin smanjuje proliferaciju stanica raka, inducira programiranu staničnu smrt, a ima značajnu ulogu u pomoći onima s hipoglikemijom.

Domaći prirodni vitamin C – recept

Za ovaj recept trebate razne agrume (limun, naranča, grejp, limeta, mandarina,…), one u sezoni ili one koje možete lako nabaviti. Najbolje je kupiti organske agrume ili nabaviti domaće koji provjereno nisu prskani – jer vam treba baš kora.

Nakon što pojedete ili ocijedite agrume, operite i nasjeckajte koru svih vaših agruma, stavite je široko raspoređenu na čistu tkaninu ili tacnu i ostavite nekoliko dana na sobnoj temperaturi dok ne postane suha i hrskava (da lijepo puca).

Zatim tu suhu koru stavite u blender i smiksajte u prah onoliko fino ili grubo koliko želite. Pohranite citrusni prah u posudu nepropusnu za zrak i držite na suhom i hladnom mjestu.

Konzumiranje

Ne radi se o tome koliko miligrama vitamina C uzimate, već koliko vitamina C vaše tijelo iskorištava odnosno apsorbira. Kora agruma sadrži vrlo visoke doze vitamina C; 100 g kore daje oko 130 mg vitamina C! Sam plod naranče daje samo 71 mg na 100 g voća. Uz to kora agruma je prepuna enzima i fitonutrijenata.

Konzumirajte barem 1 žličicu na dnevnoj bazi – jednostavno je dodajte u kaše, juhe, salate, sokove, deserte…

Jedna žličica će vas opskrbiti s cijelim kompleksom C vitamina, uključujući naringin, rutin, hesperidin i s ostalim bioflavonoidima u količini koju vaše tijelo treba za 1 dan!

Probajte i oduševit ćete se kvalitetom i okusom!

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI