fbpx

(RECEPT) PRIRODNI ELIKSIR ZA MRŠAVLJENJE: Ječmena voda topi kilograme!

Autor: dnevno.ba

Ječam obiluje nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima A, D, E i veće količine vitamina B12, koji je inače rijedak u biljkama. Bogat je i mineralima poput kalija, magnezija, cinka, željeza, fosfora, kobalta, fluora i joda. U ječmu ima i vitamina B5, ključnog za stvaranje eritrocita i spolnih hormona.

Ječmena voda pravi je eliksir zdravlja i odličan saveznik u mršavljenju. Ubrzava metabolizam masnoća i može sniziti kolesterol pa tako pozitivno utječe na kardiovaskularno zdravlje.

Kako je alkalne prirode, ječmena je voda odlična za reguliranje probave i pomaže kod zatvora, hemoroida i gastritisa. Ovaj napitak preporučuje se i u slučajevima dijareje, jer održava ravnotežu crijevne flore i pridonosi da se nadoknadi izgubljena tekućina. Ječmenu vodu možete dodati salatama, varivima i kuhanom povrću.

Sastojci:

1 šalica očišćenog ječma

1 l hladne vode

Priprema:

Isperite ječam, prelijte ga hladnom vodom, ostavite da odstoji četiri sata, pa procijedite. Ječam prelijte litrom hladne vode i kuhajte dok ne proključa. Smanjite temperaturu, poklopite i kuhajte oko 45 minuta, tj. dok zrna ne omekšaju. Ohladite i procijedite. Ako vam se ne sviđa ukus, dodajte malo meda i limuna. Ako pravite veću količinu, proporcionalno poveća

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI