fbpx

Šarović sredio sredstva za rješavanje problema izazvanih otrovnim piralenom

Autor: Dnevno.ba

BANJA LUKA - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović danas je dao suglasnost za preusmjeravanje sredstava potrebnih za hitno saniranje zagađenja kemikalijom piralen, u poslovnoj zoni “Incel” u Banjaluci.

Riječ je o sredstvima iz projekta „Ekološki prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama (POPs) u industrijskom i sektoru upravljanja otpadom” koji realizira UNDP BiH a financira Švedska Vlada (SIDA), a koji se sastoji iz više komponenti.

Obzirom na novonastalu situaciju i urgentnu potrebu rješavanja problema otrovnog piralena, ministar Šarović, kao politička kontakt točka za suradnju sa GEF-om (Globalni ekološki fond), dao je suglasnost da se sredstva iz projekta, u iznosu od 600 000 USD preusmjere za hitno saniranje kemikalije piralen u „Incelu“, i prevenciju štetnih posljedica njegovog utjecaja, kao i na sličan projekt koji bude dostavljen kao prioritetan od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Davanju spomenute suglasnosti prethodile su konzultacije ministra Šarovića s predstavnicima UNDP-a i SIDA-e, kao i nadležnim entitetskim institucijama.

Podsjećamo, u krugu nekadašnje tvornice „Incel“ nedavno su otkrivene velike količine kemikalije piralen koja toksično utječe na zdravlje svih živih organizama, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI