fbpx
Foto: Guliver/Thinkstock

Sedam malih navika koje će imati pozitivan utjecaj na vaše mentalno stanje

Autor: Dnevno.ba

Postoje određene sitnice, male navike koje mogu povoljno utjecati na naše mentalno zdravlje. Bitno je samo da se tim sitnicama posvetite na pravi način, da u trenutku provođenja one budu vaš prioritet.

U nastavku donosimo sedam malih navika koje će biti odlične za vaše emocionalno blagostanje.

Pokušajte dan započeti barem kratkom šetnjom

Činjenica je da mnogi među nama vani provode puno manje vremena nego što bi trebali, odnosno oko dva sata dnevno.

Jutra su ta koja određuju ton čitavom našem danu i noći. Zato se potrudite odraditi barem kratku šetnju na svježem zraku prije 10 sati. Primjerice, parkiraje automobil malo dalje nego inače ili izađite iz javnog prijevoza nekoliko stanica ranije.

Prihvatite loše dane umjesto da ih pokušavate preokrenuti

Ponekad je pokušaj popravljanja lošeg dana jednostavno besmislen i oduzima energiju. Umjesto da pokušavate popraviti loše dane, prihvatite činjenicu da se ne morate u svakom trenutku osjećati idealno. U redu je ponekad otkazati planove i reći ne zahtjevima koji se postavljaju pred vas. Činjenica je da je život sastavljen od dobrih i loših trenutaka, uzbuđenja i dosade.

Odradite vježbe disanja dok se tuširate

Tuširanje je zapravo idealan početak dana i možete ga iskoristiti kao priliku da odradite vježbe disanja. Polako udahnite zrak i još sporije ga izdahnite. Budite svjesni tog trenutka.

Pojedite večeru najmanje tri sata prije odlaska na spavanje

Ranija večera dobra je i za probavu i za miran sat. Potrudite se jesti najmanje tri sata prije spavanja kako bi razina inzulina bila najbolja moguća.

Stvorite si noćnu rutinu

Noćne rutine još su jedan mali korak koji može povoljno utjecati na vaše mentalno zdravlje. Primjerice, možete upaliti svijeću i kratko meditirati ili provesti 15 minuta čitajući knjigu. Sve opcije su dobre.

Držite mobitel podalje od kreveta

Sada će mnogi reći da im mobitel služi kao budilica. Razmislite o korištenju tradicionalne budilice, a mobitel maknite od sebe kada idete spavati. Također, potrudite se ujutro ne odgađati alarme jer tako se oslobađa kortizol, hormon stresa, piše Zadovoljna.hr.

Prihvatite činjenicu da savršenstvo ne postoji

Možda ovo zvuči kao klišej, ali je istina. Mišljenje da možemo biti savršeni lako se može pretvoriti u slabost. Činjenica je da nitko nije savršen, a i ne treba biti. Što prije prihvatite tu tvrdnju, život će vam biti lakši.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI