fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

SJEDITE PREVIŠE? Ovi savjeti vas mogu spasiti!

Autor: dnevno.ba

Većina ljudi ostane neugodno iznenađena nakon što shvate da od 16 sati, koliko provedu budni, većinu tog vremena provedu sjedeći.

Na putu prema poslu, u uredu, unutar svoja četiri zida, pri druženju, zajedničkim kavama, odlascima u kino, pa čak i druženja u prirodi često završe višesatnim sjedenjem za stolom. Stolice i fotelje su sve udobnije i vrlo lako se zapadne u zamku pretjeranog sjedenja.

Iako imamo osjećaj da tako odmaramo mišiće, učinak na njih, kao i kralježnicu i zglobove je, kad pretjeramo, upravo suprotan. Sjedenje samo po sebi nije štetno, ali pretjerano sjedenje, odnosno sjedenje satima u jednoličnom položaju, će vjerojatno s vremenom rezultirati križoboljom ili vratoboljom. A upravo je pretjerano sjedenje čest slučaj kod uredskih poslova, piše Centarzdravlja.hr.

Ako nam je pri tome sjedeći položaj i nepovoljan, ili ako smo pod dugotrajnim stresom, koji dokazano utječe na povišenu napetost mišića, prilično je vjerojatno da će rezultat s vremenom biti učestala bolna leđa.

Važnost fizičke aktivnosti

Mnoge se funkcije našeg tijela pospješuju pokretom, neki se dijelovi tijela, poput diskova među kralješcima ili hrskavica, „hrane“ pokretom, diskovi se hrane difuzijom koju međusobno primicanje i odmicanje kralježaka pospješuje.

Znanost je posljednjeg desetljeća otkrila mnogo informacija o metaboličkoj aktivnosti mišića. Mišići svojim radom luče aktivne supstance, koje se zovu miokini, a koje su zaslužne za to da mišići komuniciraju s drugim organima i tkivima kao što su masno tkivo, jetra, kosti, mozak. To je ujedno i ključ objašnjenja zašto fizička aktivnost i vježbanje imaju tolike povoljne učinke na mnoge organe i tkiva, a samim time i povoljan učinak na mnoge bolesti. Lista dokazanih povoljnih učinaka tjelesne aktivnosti na zdravlje je impresivna.

Kako biste pomogli svojim mišićima, pokušajte izbjegavati više od 6 sati sjedenja dnevno. To možete učiniti tako što ćete obogatiti svoj uredski život spontanim pokretom, odnosno prekidati sjedenje barem svakih 30 minuta podizanjem u stojeći položaj.

Uvedite rituale koji na to potiču: telefonirajte stojeći, održavajte sastanke stojeći, razmjestite ured tako da vas potiče na pokret, udaljite printer ili mobitel od sebe da se morate ustati i prošetati do njega. Velika je korist od sit-stand stolova ili neke improvizacije istog koja omogućuje da radno vrijeme provedete izmjenjujući sjedeći i stojeći položaj.

Ako se ne bavite rekreativnom sportskom aktivnošću, onda neka barem pola sata žustrog hoda dnevno postane neizostavni dio vaše svakodnevice. Ako to odradite u prirodi i dobrom društvu, velika je šansa da postanete ovisni o toj za zdravlje toliko korisnoj rutini.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});