Spašen život desetogodišnjem dječaku s tumorom nadbubrežne žlijezde

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Na Klinici da dječiju kirurgiju KCUS nedavno je, multidisciplinarnim pristupom nekoliko medicinskih timova, spašen desetogodišnji dječak iz Sarajeva s dijagnozom ekstremno aktivnog feohromocitoma - tumora nadbubrežne žljezde.

Po riječima doc. dr. Zlatana Zvizdića pacijent je primljen u vrlo ozbiljnom i teškom stanju.

“Po prijemu pacijent B.A. je reanimiran. Urađen je hitni CT glave i nalaz je bio uredan. Otkrivena je izrazita hipertenzija. Dodatna dijagnostika otkrila je tumorsku masu u području lijeve nadbubrežne žlijezde, te je postavljena dijagnoza ekstremno aktivnog feohromocitoma. Sazvali smo multidisciplinarni konzilijarni sastanak (pedijatri, intezivisti, pedijatri kardiolozi, endokrinolozi, dječiji hirurzi i anesteziolozi) i odlučili smo da se nastavi antihipertenzivna terapija” – rekao je doc. dr. Zvizdić.

Dodao je da je zbog pažljivog monitoringa i kontinuiranog praćenja tenzije dječaka odlučeno da operativni zahvat bude izveden na lokalitetu KCUS u sali Klinike za kardiohirurgiju, prenosi Fena.

“Operativni multidisciplinaran tim činili su: dječiji kirurzi, urolozi i anesteziolog. Operativni zahvat protekao je uredno i dječak je otpušten kući, urednog lokalnog nalaza i općeg stanja” – rekao je doc. dr. Zvizdić, priopćeno je iz KCUS-a.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI