fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Spasonosna vježba protiv hrkanja: Nećete vjerovati koliko je jednostavna!

Autor: dnevno.ba

Hrkanje je specifična zvučna manifestacija do koje dolazi za vrijeme spavanja. Javlja se pri kretanju zraka tijekom disanja koje pokreće i dovodi do vibracije mekog nepca i ostalih tkiva u ustima, nosu i grlu.

Izaziva je turbulencije unutar dišnih puteva tijekom udaha. Turbulenciju izaziva djelomična blokada koja može biti smještena bilo gdje od vrha nosa do glasnica. Hrkanje se može javiti samo tijekom spavanja, zato što u toj fazi dolazi do snižavanja tonusa mišića dišnih puteva.

Nakon buđenja ponovno se uspostavlja tonus mišića dišnih putova i zato se hrkanje ne javlja kada smo budni.

Hrkanje prati nedovoljna opskrbljenost mozga kisikom, što smanjuje kvalitetu sna i izaziva umor. Hrkanje je i ozbiljan sociološki problem za brak i obitelj.

Vježbu protiv hrkanja koja se pripisuje ruskim liječnicima obično treba izvesti ujutro i uvečer te prije jela.

Treba da izgovarate: “iiiiiiiii”, snažno naprežući mišiće nepca i grla. Ako ujutro i uvečer budete izvodili tu “zvučnu gimnastiku” po 30 puta, mišići će vam ojačati, a hrkanje će se ublažiti i na koncu bi moglo prestati.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});