Ostavljanje otvorenih zavjesa dok spavate može povećati ri...
Štetno djelovanje pesticida na ljudski organizam: Kako ih oprati s voća i povrća koje jedemo?
Čak i niske razine pesticida djeluju štetno na ljudski organizam redovitom konzumacijom kontaminiranih namirnica.
Pesticidi su tvari kemijskog ili biološkog porijekla koje se koriste u poljoprivredi za suzbijanje korova, insekata, raznih bolesti, grinja i drugih štetnih organizama koji bi mogli naštetiti usjevima. Ostaci tih tvari mogu se nalaziti na namirnicama koje nalazimo na policama trgovina i mogu loše utjecati na ljudsko zdravlje, prenosi N1.
Pesticidima se obično tretira voće i povrće, ali pronalazimo ih i u mesu i mesnim proizvodima, žitaricama te u životinjskom mlijeku. Budući da postoji mnogo vrsta potencijalnih štetnika, postoji nekoliko vrsta pesticida.
– insekticidi – smanjuju uništavanje i kontaminaciju uzgojenih i žetvenih usjeva kukcima i njihovim jajima
– herbicidi – poznati kao sredstva za uništavanje korova, herbicidi poboljšavaju prinose usjeva
– rodenticidi – važni za kontrolu uništavanja i kontaminacije usjeva štetočinama i bolestima koje prenose glodavci
– fungicidi – vrsta pesticida posebno je važna za zaštitu požnjevenog usjeva i sjemena od gljivične truleži
Štetnost pesticida
Idealan pesticid uništio bi ciljnu štetočinu bez ikakvih negativnih učinaka na ljude, ne ciljane biljke, životinje i okoliš. Međutim, pesticidi nisu savršeni, a njihova upotreba može utjecati na zdravlje i okoliš.
Posljednje godišnje izvješće EFSA-e o ostacima pesticida u hrani obuhvaća više od 88 000 uzoraka hrane prikupljenih u Europskoj uniji 2020., a analiza rezultata pokazuje da je 94,9% uzoraka bilo unutar zakonski dopuštenih razina, što je dobra vijest.
Ipak, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) svake godine bilježi oko tri milijuna trovanja uzrokovanih pesticidima, a najviše u zemljama u razvoju.
Jedno istraživanje je pokazalo da je izloženost pesticidima povezana s većim rizikom od razvoja Parkinsonove bolesti, dok je analiza čak sedam studija pokazala da pesticidi mogu povećati rizik za razvoj Alzheimerove bolesti.
ZADNJE VIJESTI
Pistacija je jedini orašasti plod koji osigurava lutein i k...
Maslinovo ulje je dugogodišnji favorit u prehrambenoj i kul...
Koliko puta vam se dogodilo da se osjećate loše, boli vas...