fbpx

Štetno djelovanje pesticida na ljudski organizam: Kako ih oprati s voća i povrća koje jedemo?

Autor: Dnevno.ba

Čak i niske razine pesticida djeluju štetno na ljudski organizam redovitom konzumacijom kontaminiranih namirnica.

Pesticidi su tvari kemijskog ili biološkog porijekla koje se koriste u poljoprivredi za suzbijanje korova, insekata, raznih bolesti, grinja i drugih štetnih organizama koji bi mogli naštetiti usjevima. Ostaci tih tvari mogu se nalaziti na namirnicama koje nalazimo na policama trgovina i mogu loše utjecati na ljudsko zdravlje, prenosi N1.

Pesticidima se obično tretira voće i povrće, ali pronalazimo ih i u mesu i mesnim proizvodima, žitaricama te u životinjskom mlijeku. Budući da postoji mnogo vrsta potencijalnih štetnika, postoji nekoliko vrsta pesticida.

– insekticidi – smanjuju uništavanje i kontaminaciju uzgojenih i žetvenih usjeva kukcima i njihovim jajima

– herbicidi – poznati kao sredstva za uništavanje korova, herbicidi poboljšavaju prinose usjeva

– rodenticidi – važni za kontrolu uništavanja i kontaminacije usjeva štetočinama i bolestima koje prenose glodavci

– fungicidi – vrsta pesticida posebno je važna za zaštitu požnjevenog usjeva i sjemena od gljivične truleži

Štetnost pesticida
Idealan pesticid uništio bi ciljnu štetočinu bez ikakvih negativnih učinaka na ljude, ne ciljane biljke, životinje i okoliš. Međutim, pesticidi nisu savršeni, a njihova upotreba može utjecati na zdravlje i okoliš.

Posljednje godišnje izvješće EFSA-e o ostacima pesticida u hrani obuhvaća više od 88 000 uzoraka hrane prikupljenih u Europskoj uniji 2020., a analiza rezultata pokazuje da je 94,9% uzoraka bilo unutar zakonski dopuštenih razina, što je dobra vijest.

Ipak, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) svake godine bilježi oko tri milijuna trovanja uzrokovanih pesticidima, a najviše u zemljama u razvoju.

Jedno istraživanje je pokazalo da je izloženost pesticidima povezana s većim rizikom od razvoja Parkinsonove bolesti, dok je analiza čak sedam studija pokazala da pesticidi mogu povećati rizik za razvoj Alzheimerove bolesti.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI