fbpx

Što nam govori duža jutarnja pospanost i nedostatak energije? Donosimo odgovore

Autor: Dnevno.ba

Svima se događa da s vremena na vrijeme imate ona jutra kada jednostavno niste puni energije i samo želite vratiti se spavati.

Kada se postavlja pitanje je li normalno da se budite umorni, to ovisi od toga koliko dugo se zaista osjećate umorno. Većina ljudi se otrese početne jutarnje pospanosti nakon otprilike pet do deset minuta, prenosi Avaz.

Kada se probudite umorni i taj umor traje duže od pet do deset minuta, to je početni znak neadekvatnog sna, ali može biti i ozbiljniji znak prekomjerne dnevne pospanosti, navode stručnjaci.

Ako ste spavali samo pet sati, sasvim je normalno da se osjećate umorno, ali ako spavate sedam do devet sati, a i dalje se budite umorni, trebali biste se zapitati zašto se to događa. Prema stručnjacima, ako se stalno budite umorni i to utječe na vaš dan i kvalitetu života, ako možete zatvoriti oči i ponovno zaspite, znači da vam je potrebno više odmora.

Često buđenje s energijom počinje prethodne noći, a to znači izbjegavanje hrane i alkohola prije spavanja. Istraživanja su pokazala da alkohol utječe na prirodnu proizvodnju melatonina u vašem tijelu i smanjuje količinu vremena koje provodite u REM snu.

A što se tiče hrane istraživanja pokazuju da jedenje kasno uvečer može negativno utjecati na kvalitetu sna.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI