fbpx
Pixabay

Stručnjaci za dječje zdravlje oglasili uzbunu: Djeca sve manje primaju uobičajena cjepiva!

Autor: Hina

Vodeći stručnjaci za dječje zdravlje oglasili su uzbunu zbog sve manjeg korištenja rutinskih cjepiva za djecu nakon što su novi izračuni pokazali da u posljednjih nekoliko godina deseci milijuna nisu primili cjepiva koja spašavaju živote.

UNICEF je izračunao da oko 67 milijuna djece diljem svijeta između 2019. i 2021. nije primilo rutinske injekcije, koje mogu zaštititi od potencijalno smrtonosnih bolesti.

Međunarodno tijelo UN-a za djecu priopćilo je da je ukupna potpora cjepivima i dalje “relativno jaka”, ali nekoliko čimbenika sugerira da bi “prijetnja od oklijevanja s cijepljenjem mogla rasti”.

Ti čimbenici uključuju neizvjesnost u vezi s odgovorom na pandemiju, sve veći pristup pogrešnim informacijama, sve manje povjerenje u stručnost i političku polarizaciju, navodi se u novom izvješću UNICEF-a.

“Na vrhuncu pandemije znanstvenici su brzo razvili cjepiva koja su spasila brojne živote. No unatoč ovom povijesnom postignuću, strah i dezinformacije o svim vrstama cjepiva kružili su jednako kao i sam virus”, izjavila je izvršna direktorica UNICEF-a, Catherine Russell.

“Ne možemo dopustiti da povjerenje u rutinsku imunizaciju postane još jedna žrtva pandemije, inače bi sljedeći val smrti moglo pokositi djecu s ospicama, difterijom ili drugim bolestima koje se mogu spriječiti.”

UNICEF poručuje da se hitno treba riješiti problem djece koja su propustila cjepiva kako bi se “spriječilo izbijanje smrtonosnih bolesti”.

Autor: Hina

ZADNJE VIJESTI