fbpx
Ilustracija: Pixabay

Svakodnevne navike koje mogu uzrokovati hemoroide

Autor: Dnevno.ba

Do 50. godine života oko polovine stanovništva se susrelo s hemoroidima, a svrbež je jedan od simptoma tog problema. Hemoroidi se povezuju s kroničnim zatvorom, prečestim obavljanjem nužde ili predugim sjedenjem na WC-u, što može uzrokovati nakupljanje krvi u žilama u rektumu i izbijanje hemoroida.

Oni su česti u svim dobnim skupinama i pogađaju oba spola. Neki od simptoma su svrbež, bol, nelagoda, poremećaj pražnjenja crijeva i krvarenje.

Dizanje velike težine, konzumiranje namirnica koje sadrže malo vlakna, jedenje ljute i začinjene hrane, pretilost, dugo sjedenje i naprezanje tijekom pražnjenja crijeva neke su od navika koje uzrokuju hemoroide.

Važnu ulogu u liječenju igra prehrana. Potrebno je jesti hranu bogatu vlaknima, zeleno voće i povrće i piti vodu. Važno je smanjiti unos masne i pržene hrane, kao i kave, koja može usporiti rad crijeva i dovesti do pogoršanja hemoroida.

Ako se stanje pogorša i ne uspijete ništa napraviti promjenom prehrane i kućnim lijekovima, obratite se liječniku za pomoć, piše Index.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI