fbpx

Svjetska zdravstvena organizacija potvrdio 131 slučaj majmunskih boginja izvan Afrike

Autor: dnevno.ba

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priopćila je u utorak da je potvrđen 131 slučaj majmunskih boginja i 106 sumnjivih slučajeva od pojave prve zaraze 7. svibnja izvan dijelova Afrike u kojima se majmunske boginje obično šire, ali zdravstveni dužnosnici napominju da je epidemija “obuzdana”.

Unatoč tome što je epidemija neuobičajena, ostaje “obuzdana” i ograničena, objavio je WHO koji saziva daljnje sastanke kako bi savjetovao države kako da se nose sa situacijom.

Majmunske boginje su obično blaga virusna infekcija koja je endemična u dijelovima zapadne i središnje Afrike. Širi se uglavnom bliskim kontaktom, a do izbijanja epidemije, majmunske boginje rijetko su se pojavljivale u drugim dijelovima svijeta. Većina nedavnih slučajeva zabilježena je u Europi.

– Potičemo sve vas da povećate nadzor nad majmunskim boginjama kako biste vidjeli gdje su razine prijenosa i razumjeli kamo to ide, rekla je Sylvie Briand, direktorica WHO-ovog Odjela za globalnu pripremu za infekcije.

Rekla je da nije još jasno jesu li slučajevi “vrh ledenog brijega” ili je već prošao vrhunac prijenosa.

Briand je u govoru na Svjetskoj zdravstvenoj skupštini u Ženevi ponovila stajalište WHO-a da je malo vjerojatno da je virus mutirao, ali je napomenula da je prijenos možda potaknut promjenom ljudskog ponašanja, posebno jer se ljudi počinju sve više družiti nakon ukidanja ograničenja protiv covida-19 u cijelom svijetu.

Mnogi slučajevi, ali ne svi, zabilježeni su kod muškaraca koji imaju spolne odnose s muškarcima, a Briand je istaknula da je posebno važno pokušati spriječiti prenošenje majmunskih boginja spolnim putem.

Simptomi uključuju groznicu i karakterističan kvrgavi osip. Zapadnoafrički soj majmunskih boginja, identificiran u trenutnoj epidemiji, ima stopu smrtnosti od otprilike jedan posto.

Iako je rekla da epidemija “nije normalna”, Briand je naglasila da je “obuzdana”. Dostupna su cjepiva i terapije, dodala je i pozvala na odgovarajuće mjere suzbijanja majmunskih boginja, više istraživanja i globalnu suradnju.

– Nemojmo od muhe praviti slona, rekla je.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI