fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Svjetski dan mentalnog zdravlja

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Povodom 10. listopada, Svjetskog dana mentalnog zdravlja, Caritas Bosne i Hercegovine, u suradnji s mrežom partnera iz jugoistočne Europe, pokrenuo je javnu kampanjupod sloganom: MOŽE SE DOGODITI SVAKOME.

Kampanja ima za cilj podići svijest o značaju zaštite mentalnog zdravlja i borbe protiv stigmatizacije osoba s mentalnim poteškoćama, a provodi se u okviru EU financiranog projekta SOCIETIES – Potpora udrugama civilnog društva u osnaživanju tehničkih vještina, socijalnom uključivanju osoba s teškoćama u razvoju i u primjeni standarda EU u jugoistočnoj Europi.

U svijetu preko 400 milijuna ljudi boluje od neke mentalne bolesti, a daleko veći broj stanovnika ima neki oblik mentalnih poteškoća. Od toga dvije trećine nikada ne zatraži pomoć iz stida ili straha od surove reakcije okoline. Osobe sa mentalnim poteškoćama često su stigmatizirane, diskriminirane, zanemarene i odbačene iz društva, pa čak i iz kruga najbližih. Za njih se podrugljivo i sa podsmijehom kaže kako su „odlijepile, skrenule, pukle, …”. Okruženje je često sklono negirati postojanje njihove bolesti, stoga se ove osobe često karakterizira i kao „osobe koje samo skreću pažnju na sebe”.

Ovom kampanjom nastojimo ukazati kako su mentalni poremećaji prave bolesti, poput svih drugih, te kako se uz odgovarajući tretman mogu efikasno liječiti, naročito ukoliko se sa liječenjem započne na vrijeme.

U proteklom periodu, počevši od 1. listopada, organizacije Caritasa iz jugoistočne Europe putem svojih društvenih mreža, dijelile su postove s porukama povezanim sa sloganom kampanje. Ukupno 15 ilustracija širi poruku„Može se dogoditi svakome“: Svatko može eksplodirati, Svatko može izgorjeti, Svatko se može raspasti, Svatko može potonuti, …(https://www.facebook.com/caritasbih)

U okviru navedene antistigma kampanje pokrenut je i međunarodni natječaj za grafičko rješenje uz slogan „Može se dogoditi svakome“. Odabir najkreativnijih prijedloga vrši se putem online glasanja na www.projectsocieties.org, a pobjednički radovi će biti objavljeni 10. listopada 2018. godine.

Ovogodišnja kampanja se provodi u suradnji sa:

  • Udruženjem za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK „Fenix“,
  • Udrugom za zaštitu i unapređenje mentalnog zdravlja In Spe Mostar,
  • Kantonalnim udruženjem za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji “APEL” Sanski Most.

Caritas BiH će 10. listopada na Trgu djece Sarajeva br. 1 u terminu od 11-13 sati dijeliti promotivne materijale te pokušati skrenuti pažnju javnosti te uputiti poziv i poticaj za zajednički napor oko smanjenja stigme i socijalne isključenosti osoba s mentalnim poteškoćama.

Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK „Fenix“ će 10. listopada organizirati promotivni skup „Odluči krenuti, zajedno ćemo naći put”.Promotivni skup će se održati u Tuzli, 10. listopada s početkom u 12:00 sati u ulici Turalibegova (kod kipova MešeSelimovića i IsmetaMujezinovića).

Kontakt info: VahidĐulović, +387 (0) 61298 239.

Udruga za zaštitu i unapređenje mentalnog zdravlja In Spe Mostar povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja organizira predavanje prof. Marka Romića, spec. traumatske psihologije na temu „Mentalno zdravlje mladih u promjenjivom svijetu“.Predavanje će se održati u prostorijama HKD “Napredak” Mostar, Ul. Kneza Mihovila Viševića Humskog bb, Mostar, i to s početkom u11:00 sati.

Kontakt info: Helena Mikulić, +387 (0) 63526051

Kantonalno udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji “APEL” Sanski Most povodom 10.listopada, Svjetskog dana mentalnog zdravlja, organizira uličnu akciju. Promocija će se održati u Malom parku na rijeci Zdeni sa početkom u 11 sati.

Kontakt info: Emina Horozović, +387 (0) 61 420 859

Za razliku od ljudi, mentalni poremećaji ne diskriminiraju, ne biraju spol, uzrast, zanimanje, niti nivo obrazovanja… Nitko nije imun! Može se dogoditi svakome!

Caritas BiH potiče sve građane, prvenstveno mlade, volontere da udruže svoje glasove kako bi odzvanjali kao jedan i kako bi upozorili na rastuće probleme mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini, jer se može dogoditi svakome. U zajedničkim naporima solidarnost treba biti trajna obveza i osnovno načelo u borbi za opće dobro. Mentalna bolest nije zarazna, ali ravnodušnost jeste!

Stojimo Vam na usluziza sve dodatne informacije, kontakt osoba Miroslav Valenta telefon:+387 63 023 033 ili na e-mail:[email protected].

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});