TAJNO DJELOVANJE MASLINOVA ULJA: Evo tko bi ga najviše trebao konzumirati

Autor: dnevno.ba

Dobrobiti maslinovog ulja za zdravlje srca zbog obilja antioksidansa i nezasićenih masnih kiselina već su odavno poznate no novo njemačko istraživanje pokazuje da već sama aroma maslinovog ulja ima pozitivne učinke na zdravlje, prenosi New York Times.

U usporedbi s drugim prehrambenim uljima i mastima ekstra djevičansko maslinovo ulje ima veće izglede povećati osjećaj sitosti nakon obroka i bolje regulira šećer u krvi, pokazuje njemačko istraživanje, a već samo dodavanje ekstrakta mirisa toga ulja u hranu ima kao učinak smanjivanje ukupnog unosa kalorija i također dovodi do bolje regulacije šećera u krvi.

Miris i okus dva su osjeta koji su snažno povezani i ranija istraživanja pokazala su da manipuliranje aromom nekih namirnica može utjecati na količinu hrane koja se unese. Pojačavanje mirisa i okusa deserta primjerice može potaknuti na unošenje manjih zalogaja.

U okviru istraživanja proučavan je utjecaj nekoliko vrsta masnoća u prehrani na osjećaj sitosti – od svinjske masti, preko maslaca i maslinovog ulja do ulja iz uljane repice koje se također preporučuje kao zdravo jer ima manje i zasićenih i nezasićenih masnih kiselina od maslinovog ulja.

Znanstvenici su 120 ispitanika nasumično podijelili u pet skupina koje su svaki dan kroz tri mjeseca konzumirale 500 grama jogurta. Četiri skupine imale su jogurt obogaćen jednom od četiri vrste masnoća (svinjska mast, maslac, maslinovo ulje i ulje iz uljane repice) a peta je jela nemasni jogurt.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI