fbpx

TEDROS: COVID-19 će se nastaviti razvijati ali će se ozbiljnost bolesti koju uzrokuje smanjiti kroz vrijeme

Autor: dnevno.ba

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je ažurirani plan o COVID-u 19, navodeći tri moguća scenarija razvoja pandemije do kraja ove godine, a njezin čelnik vjeruje da je najvjerojatnija ona da će se ozbiljnost te bolesti s vremenom smanjivati.

– Na temelju onoga što sada znamo, najvjerojatniji scenarij je da će se virus koji uzrokuje COVID-19 nastaviti razvijati ali će se ozbiljnost bolesti koju uzrokuje smanjiti kroz vrijeme zbog porasta imunosti dobivenog cijepljenjem i prebolijevanjem, rekao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ažurirani Plan strateške pripreme, spremnosti i odgovora iznosi strateške prilagodbe koje bi svaka zemlja trebala napraviti u smislu širenja koronavirusa, smanjivanja utjecaja covida i završetka globalnog izvanrednog stanja.

Ipak, čelnik WHO-a je upozorio da bi se povremeni uzleti broja slučajeva i smrti mogli dogoditi kada imunitet padne, što bi moglo zahtijevati periodične ‘boostere’ za osjetljivo stanovništvo.

Govoreći o drugom i trećem scenariju, Tedros je rekao da će se ili pojavljivati manje ozbiljne varijante pa ‘boosteri’ i nova cjepiva neće biti potrebni ili će se pojaviti virulentnija varijanta pa zaštita od ranijeg cijepljenja ili infekcije neće biti dovoljna.

Ovo je treći Plan strateške pripreme, spremnosti i odgovora WHO-a i Tedros vjeruje da će biti i posljednji.

Prvi plan objavljen je u veljači 2020. na samom početku pandemije.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI