fbpx

TEDROS: Prerano je za predaju ili za proglašenje pobjede u bilo kojoj zemlji

Autor: dnevno.ba

Glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozorio je u utorak da još nije vrijeme za proglašenje pobjede nad Covidom-19 i za ukidanje mjera suzbijanja virusa.

Prerano je za predaju ili za proglašenje pobjede u bilo kojoj zemlji, rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus na tiskovnoj konferenciji, izrazivši zabrinutost zbog porasta broja umrlih u većem dijelu svijeta.

Njegov poziv na oprez dolazi u trenutku dok neke zemlje razmišljaju o povratku na život kakav je bio prije pandemije.

Danska se na takav korak odlučila u utorak, unatoč rekordnom broju slučajeva zaraze koronavirusom, ocijenivši da to može učiniti zahvaljujući visokoj procijepljenosti i manjoj opasnosti omikron inačice koronavirusa.

Direktor programa hitne zdravstvene zaštite WHO-a Michael Ryan rekao je da se boji da neke zemlje zbog političkog pritiska nastoje oponašati vlade koje već popuštaju mjere, ne vodeći računa o zdravstvenoj situaciji u vlastitoj zemlji i o procijepljenosti.

I Maria Van Kerkhove, zadužena za upravljanje pandemijom Covida-19 u WHO-u, upozorava da se mjere ne smiju brzo popuštati.

Pozivamo na oprez jer mnoge zemlje još nisu dosegnule vrhunac vala zaraze omikronom. Velik broj zemalja ima nisku razinu procijepljenosti, rekla je.

veće širenje zaraze znači veći broj umrlih, podsjetio je Tedros.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI