fbpx

TEDROS: Svjetska zdravstvena organizacija potvrdila je 43 napada na zdravstvene ustanove i to je kršenje međunarodnog humanitarnog prava

Autor: dnevno.ba

Više od 700 civila, među kojima 52 djece, ubijeno je u Ukrajini od početka ruske invazije, ali “stvaran broj vjerojatno je mnogo veći”, izjavila je šefica UN-a za politička pitanja Rosemary DiCarlo pred Vijećem sigurnosti.

Svjetska zdravstvena organizacija potvrdila je 43 napada na zdravstvene ustanove.

– Između 24. veljače i 15. ožujka Ured visokog povjerenika za ljudska prava zabilježio je 1900 civilnih žrtava. Ukupno je ubijeno 726 ljudi, uključujući 52 djece, a 1174 osobe su ozlijeđene, uključujući 63 djece. Stvarni broj vjerojatno je mnogo veći. Većinu ovih žrtava prouzročila je upotreba eksplozivnog oružja sa širokim područjem utjecaja u naseljenim krajevima. Stotine stambenih zgrada oštećene su ili uništene, kao i bolnice i škole, rekla je Rosemary DiCarlo, šefica političkih poslova UN-a.

– Svjetska zdravstvena organizacija potvrdila je 43 napada na zdravstvene ustanove, u kojima je ubijeno 12 ljudi, a ozlijeđene su 34 osobe, uključujući zdravstvene radnike. U svakom sukobu napadi na zdravstvo znače kršenje međunarodnog humanitarnog prava. Oni uskraćuju ljudima hitno potrebnu skrb i razbijaju već napeti zdravstveni sustav, rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus, direktor Svjetske zdravstvene organizacije.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI