fbpx
Foto: Pixabay

Tri stvari koje nutricionist želi da prestanete stavljati u kavu

Autor: Dnevno.ba

Iako istraživanja podupiru brojne zdravstvene dobrobiti koje donosi šalica kave, njezina vrijednost se počinje smanjivati kada je dnevni napitak pun vrhnja i šećera.

Ako volite slatku kavu s mlijekom, vrhnjem ili šlagom, možda je vrijeme da prijeđete na zdravije alternative.

3 stvari koje treba izostaviti iz kave
Istraživanja pokazuju da dnevna konzumacija kave smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Kava je povezana i s manjim rizikom od raznih bolesti. A kofein poboljšava budnost i može pomoći da bolje rješavate probleme i kreativno mislite.

Naravno, kava je također omiljena zbog svog okusa, povezanosti s ritualom i elementom zajednice. Iako nudi mnoge zdravstvene pogodnosti, punjenje jutarnjeg napitka s puno dodanih šećera može poništiti neke od njih, prema Mackenzie Burgess.

Prema Burgess tri stvari ne smijete unositi u kavu kako biste zadržali njezine zdravstvene prednosti.

Vrhnje za kavu
Često sadrži dodane šećere, umjetne arome, kukuruzni sirup ili hidrogenirana ulja, sve stvari koje Burgess pokušava ograničiti. Ona preporučuje da provjerite popis sastojaka svog omiljenog vrhnja za kavu i izbjegavate sastojke koje ne možete izgovoriti. Ako previše volite svoje vrhnje da biste ga pustili, pokušajte se ograničiti na jedan njegov obrok, što je obično jedna žlica.

“Pazite na to radije nego da pola kave bude vrhnje”, kaže Burgess, a prenosi 24sata.

Šećer
Previše dodanih šećera u prehrani može dovesti do povećanog rizika od dijabetesa i srčanih bolesti, poništavajući dobrobiti koje kava uopće pruža. Burgess predlaže da smanjite količinu šećera u šalici kave na čajnu žličicu ili manje. S vremenom možete postupno još više smanjivati dok ne počnete piti crnu kavu bez šećera.

Umjetni zaslađivači
Burgess predlaže tretiranje umjetnih zaslađivača jednako kao i šećera. “Najbolje je koristiti oba u umjerenim količinama”, savjetuje.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI