fbpx

U BiH se vrlo malo pažnje se posvećuje darivanju organa

Autor: Dnevni list

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina je i dalje „nigdje“ kada je u pitanju doniranje organa, kazao je to povodom Europskog dana darivanja organa predsjednik Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH Tomislav Žuljević ističući da je to zbog toga što se vrlo malo pažnje posvećuje tom načinu liječenja koje spašava ljudske živote.

Iz Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH su upozorili, a povodom Europskog dana darivanja organa da „zakon u FBiH nije zaživio i da dijalizirani pacijenti umiru čekajući transplantaciju”.

„Nekima je to i jedina šansa da dobiju šansu za novi život, a tu, prvenstveno, mislimo na transplantaciju jetre i srca. Ipak, najviše je bubrežnih bolesnika, te se procjenjuje da je u BiH oko 3.000 pacijenata na hemodijalizi, koja je jako skup način liječenja i veliki teret za proračun svake države“, naveo je Žuljević.

Prof. dr. Halima Resić istakla je kako od tih 3.000 pacijenta, jedna trećina bi mogla biti spašena transplantacijom samo da se zdravstvena politika i liječnici više pobrinu i uključe u implementaciju izmjena i dopuna Zakona o transplantaciji organa i tkiva FBiH, koje su usvojene prije manje od godinu dana.

„Što se tiče doniranja organa, još su tu predrasude velike i ovdje bez medijske podrške, bez jednog kvalitetnog programa na nivou cijele BiH, nema napretka“, kazala je Resić.

Lada Sarajlić iz Federalnog ministarstva zdravstva istaknula je da je presađivanje organa, tkiva i stanica jedno od najvećih dostignuća moderne medicine.

„To je jedini zahvat koji spašava živote u završnim stadijima otkazivanja organa. Jedan darivatelj može spasiti osam života darivanjem organa, te spasiti ili poboljšati i do 100 života darivanjem tkiva“, istaknula je Sarajlić.

Obilježavanje Eiropskog dana darivanja organa organizira se od 1996. godine.

 

Autor: Dnevni list

ZADNJE VIJESTI