U Italiji u jednom danu umrlo 683 ljudi, novih 5210 zaraženih

Autor: Index.hr

MILANO - Talijanske vlasti danas su izvijestile da su u posljednja 24 sata od Covida-19 umrle još 683 osobe, što je manje nego jučer.

U posljednja 24 sata zaraženo je još 5210 ljudi, što je nešto manje nego jučer. Ukupno je u Italiji oboljelo 74.386 ljudi, a od toga je trenutno pozitivno 57.521 ljudi. U posljednja 24 sata izliječeno je 1036 ljudi, a ukupno njih 9362.

Ukupno su u Italiji od pojave Covida-19 umrle 7503 osobe, a od toga 33 liječnika.

U najteže pogođenoj sjevernoj talijanskoj regiji Lombardiji i dalje je kritično.

Šef civilnog stožera u Italiji ima temperaturu, u izolaciji je.

Broj novozaraženih ipak se smanjuje

Italija je jučer dobila nove dokaze da broj novozaraženih usporava zahvaljujući bolnoj mjeri karantene koju su počele primjenjivati i druge države, s velikim gospodarskim gubicima.

Zdravstveni radnici u Italiji istražuju sve podatke koji bi mogli pokazati da su dva tjedna zabrana i zatvaranja urodili plodom. Najstrože mjere bi teoretski trebale isteći u srijedu navečer, no vlada će ih u nekom obliku zasigurno produljiti na još nekoliko tjedana ili mjeseci.

Jučerašnja 743 nova smrtna slučaja prekinula su dvodnevni niz pada te brojke. U ponedjeljak je bila 601 preminula osoba, a u subotu je zabilježen najveći broj umrlih u nekoj državi od početka pandemije – njih 793.

No broj službeno potvrđenih novih zaraza jučer je narastao samo za osam posto, jednako kao i u ponedjeljak i najmanje otkako je Italija 21. veljače zabilježila prvi smrtni slučaj.

“Mjere koje smo poduzeli prije dva tjedna počinju imati utjecaja”, rekao je šef službe za civilnu zaštitu Angelo Borelli za dnevne novine La Repubblica prije nego što su objavljeni podaci za utorak.

Dodao je kako će podaci narednih dana pokazati usporava li doista rast broja novozaraženih.

Pokaže li se to točnim, sporiji rast u Italiji pružio bi nadu usred globalne zdravstvene krize koja se produbljuje u drugim dijelovima Europe i u Sjedinjenim Državama.

Znanstvenici vjeruju da države poput Španjolske i Francuske prate talijanski scenarij sa zakašnjenjem od nekoliko tjedana.

Brojke u Sjedinjenim Državama također su slične onima u Italiji prije dvadesetak dana.

Autor: Index.hr

ZADNJE VIJESTI