fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

U Mostaru potvrđena dva nova slučaja koronavirusa, zaražena i porodilja, rodilje sele u Južni logor

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - Na današnjoj konferenciji za medije potvrđena su dva nova slučaja koronavirusa u Mostaru.

Svi slučajevi vezani su s prvim oboljelim, koji je jučer dijagnosticiran. Zaražena je supruga muškarca za kojeg je jučer potvrđeno da je zaražen, ali i jedna od porodilja.

To je potvrdio Jurica Arapović, šef Klinike za infektivne bolesti.

“Imamo tri slučaja i svi su povezani s prvim pacijentom koji je došao na Plućni odjel. On je stabilno, ima upalu pluća s obje strane, srednje teška klinička slika koronavirusa”, izjavio je Arapović.

Druga zaražena je njegova supruga, a sin je bio negativan na testiranju. Treći slučaj je porodilja koja je kontakt prvozaraženog, odnosno radi u njegovoj firmi. Kazano je i kako se novorođenče testira na koronavirus, prenosi Klix.ba.

Prvozaraženi još uvijek tvrdi da nije bio izvan zemlje te liječnici kažu kako za njega nemaju epidemiološki podatak, odnosno tko je njegov nulti pacijent.

“Čovjek uporno tvrdi da nigdje nije bio”, kazao je Ante Kvesić, direktor KBC-a Mostar.

Zbog ovog slučaja cijela mostarska Sveučilišna klinička bolnica je sada u velikom problemu, s obzirom na to da je prvozaraženi jučer imao kontakte s brojnim osobljem, a liječnički tim od 10 osoba je od jučer u samoizolaciji.

Direktor Kvesić je kazao kako nisu točne glasine da je upsolena na Plućnom odjelu, koja se javno oglasila o jučerašnjem problemu, dobila otkaz, ali je kazao da njen postupak nije korektan.

Liječnik s Odjela za plućne bolesti koji je uveo zaraženog na odjel je u kućnoj izolaciji, a o njegovoj suspenziji će se tek odlučivati. Zbog novonastalih okolnosti zaustavljen je rad u Porođajnom odjelu SKB Mostar, a kako je kazao Kvesić, porođaji u narednim satima bit će usmjereni u KB “Dr. Safet Mujić”.

Uz ova dva slučaja ukupan broj oboljelih od koronavirusa u BiH je 38.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});