U Posušju održana tribina o doniranju organa

Autor: Fena

POSUŠJE - U Posušju je u četvrtak navečer održana javna tribina o važnosti doniranja organa u povodu Europskog dana darivanja organa.

Donorska mreža u BiH i Udruga dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH bili su organizatori javne tribine “Darivanje organa – Novi život na dar” na kojoj su predavači bili liječnici iz SKB Mostar, Županijske bolnice u Zenici i članovi Donorske mreže u BiH.

Među ostalima, na tribini su govorili Nermina Rizvanović, Fila Raguž, Dajana Vladić, kao i predsjednik Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH Tomislav Žuljević.

Javna tribina je obrađivala teme bolesti unutarnjih organa i smrti mozga, a prikazana su i dva kratka filma “Život poslije” i “Transplantacija srca uživo”.

U BiH ne postoji mogućnost doniranja organa automatski nakon smrti, nego je potrebno da se obitelj složi unatoč čak i ako preminuli posjeduje donorsku karticu.

Presađivati se mogu bubrezi, srce, jetra, pluća, gušterača, tanko crijevo, rožnjače, srčani zalisci, kosti, tetive i koža, a organi i tkiva se uzimaju u svrhu liječenja presađivanjem samo od umrle osobe.

Želi li potencijalni donor darovati samo jedan organ to je moguće naznačiti na kartici.

Ovom prigodom, obiteljima Lovrić i Mioč dodijeljene su zahvalnice zbog doniranja organa preminulih članova obitelji, a svi zainteresirani mogli su nakon tribine ispuniti donorsku karticu.

Autor: Fena

ZADNJE VIJESTI