fbpx

UZ OVIH DESET SAVJETA SE ZAŠTITITE OD KORONE: Nije se loše podsjetiti na važne korake za sigurnost svih nas!

Autor: dnevno.ba

Uz ove savjete ćete se lakše zaštititi od Covida-19 koji se u tijelu može inkubirati, nakon što ste zaraženi, između dva i četrnaest dana, bez ikakvih simptoma.

Redovito perite ruke, a neka to bude u trajanju od najmanje dvadeset sekundi. Obavezno koristite sapun, dok će vam sredstvo za dezinfekciju dobro doći dok ste u pokretu, na poslu ili u autu.

Nosite masku, jer one štite i nas same, ali i druge ljude oko nas. One trebaju dobro prianjati na licu, pokrivati nos, usta i bradu. Ako koristite pamučnu masku, perite je na 60 stupnjeva nakon svakog nošenja, dok biste jednokratne trebali baciti.

Uvijek uz sebe imajte maramice, a ako ih nemate, kašljite i kišite u lakat. Nakon toga obavezno dobro operite ili dezinficirajte ruke, a maramicu bacite.

Tjelesno distanciranje također igra važnu ulogu u borbi protiv zaraze i zato držite razmak. Izbjegavajte bliski kontakt s ljudima, pogotovo u zatvorenim prostorima kao što su trgovina, javni prijevoz ili restoran.

Redovito dezinficirajte radne površine i sve predmete koji dolaze u kontakt s vama i drugim ljudima. To su kvake na vratima, mobiteli, novčanici, tipkovnice i slavine.

Ako ste u mogućnosti, radite od kuće. Tako ćete imati manji kontakt s drugim ljudima i zaštitit ćete sebe, svoje bližnje i sve ostale.

Izbjegavajte gužve i ograničite broj socijalnih kontakata. Ovakvo će ponašanje pomoći u kontroliranju širenja koronavirusa.

Neka vam sluznice budu vlažne, zato nemojte biti na niskim temperaturama i suhim klimatiziranim prostorima predugo. Na taj se način isušuje sluznica i postaje podložnija virusima.

Nemojte osuđivati i stigmatizirati osobe oko sebe. Neki ne nose masku iz medicinskih razloga, neki imaju kronični kašalj, a neki će u javnom prijevozu zajedno sjediti jer su iz istog kućanstva.

Održavajte osobnu higijenu i budite primjer ostalima u vlastitom kućanstvu i neposrednoj okolini. Držite se dalje od rizičnih skupina jer koronavirus za njih može biti koban.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI