fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
FOTO: Mili Marušić

VIDEO: Rade Bošnjak – dodatno ćemo ove godine unaprijediti zdravstvenu zaštitu naših građana!

Autor: R.I.

MOSTAR - "Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) HNŽ-a u ovoj godini planira provedbu više projekta, među kojima je i međunarodni sustav klasifikacije pacijenata baziran na dijagnostički povezanim grupama Diagnosis-Related Group – DRG" - kazao je danas u Mostaru Rade Bošnjak, direktor ZZO-a HNŽ-a.

On je u izjavi za medije, tijekom druženja s novinarima, kazao kako se radi o sustavu po kojem će se vršiti šifriranje i fakturiranje usluga zdravstvene zaštite na bolničkoj razini prema jedinici usluge.

“Ove ćemo godine krenuti u izvedbu tog projekta. ZZO je na to spreman još samo čekamo dvije bolnice KB Mostar i RMC “Dr. Safet Mujić” da usklade, odnosno integriraju svoje informacijske sustave s ISO standardima. Tada ćemo imati nešto čime ćemo se zaista moći ponositi, a to je da ćemo u taj sustav staviti kompletne usluge zdravstvene zaštite na bolničkoj razini” – kazao je Bošnjak, naglasivši kako takav sustav nema još uvijek nitko iz naše okoline.

rade bošnjak 12012016 2

Direktor ZZO HNŽ-a smatra kako o zdravstvenom sustavu treba brinuti i šira društvena zajednica, odnosno općine i gradovi kao osnivači domova zdravlja na primarnoj razini, županije i njihove skupštine koje su osnivači županijskih bolnica, pa tako i Federacija BiH koja je nadležna nad kliničkim bolnicama moraju se uključiti u brigu oko funkcioniranja sustava zdravstvene zaštite.

Bošnjak nadalje smatra da bi se u protivnom, odnosno ako bi sve ostalo kao što je sada, mogli naći u situaciji u kojoj nema izlaza, prenosi Fena.

Ponovio je kako je percepcija u široj javnosti da je financiranje zdravstvenog sustava u isključivoj nadležnosti ZZO što apsolutno nije točno.

Po njegovim riječima, ZZO jeste glavni izvor financiranja zdravstvenih ustanova i financira ih vrlo vjerojatno s najvišim postotkom. Međutim, osim ZZO-a postoji još osam drugih zakonom predviđenih izvora financiranja koji zanemaruju svoje obveze te da se samo nekolicina općina privremeno uključuje u brigu o primarnoj zdravstvenoj zaštiti, dok drugi to uopće ne prepoznaju kao nešto o čemu treba voditi računa.

Direktor ZZO HNŽ-a je istaknuo kako Zavod s onim novcima koje ima raspolaže racionalno te ga upotrebljava na najoptimalniji način za financiranje zdravstvene zaštite.

“Možemo biti zadovoljni time što sredstva koja prihodujemo rashodujemo na najoptimalniji način i držimo stabilnost zdravstvenih ustanova koliko je god to moguće” – zaključio je Bošnjak.

Autor: R.I.
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});