fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

VIDEO: U BiH pljačkao ljude koji su bili na rendgenu pa na sudu dobio silan novac

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo jučer je 14 zdravstvenih ustanova prezentiralo svoje izvještaje o radu. Odgovarajući na pitanja zastupnika zbog čega rendgen služba u Hitnoj pomoći više ne postoji, direktor ove ustanove Adem Zalihić kazao je da je to zbog RTG tehničara koji godinama prima plaću, a ništa ne radi, piše portal Klix.

Riječ je o Zlatku Ešpeku koji je 2010. godine optužen da je potkradao pacijente kada bi oni otišli na RTG snimanje. Tada je Ešpeka upravi prijavio kolega koji je posumnjao da je on kradljivac. Tadašnji direktor Hitne pomoći dr. Alija Mulaomerović oprostio mu je ovu grešku, no nakon što je na mjesto direktora došla dr. Sena Softić-Taljanović, Ešpeku je uručen otkaz.

Zbog proceduralne pogreške vraćen na posao

Zahvaljujući proceduralnoj pogreški, on je vraćen na posao, a kako tvrdi Zalihić u razgovoru za Klix.ba, od 2010. godine u Hitnoj ne radi apsolutno ništa osim što sjedi i čita knjige jer rendgen i rendgenska služba više ne rade. Tako je građane Kantona Sarajevo Ešpek koštao blizu 300.000 KM.

Na sudu dobio silan novac

“On je ustvari od 2010. godine dobio otkaz jer je potkradao pacijente. I onda on tri-četiri godine nije radio, koliko je trajao taj sudski proces, i onda mu se retroaktivno moralo isplatiti 131.000 KM. Kada je došao na posao, ništa nije radio jer u Hitnoj ne postoji rendgenska služba. On je došao tu, sjedio i do danas mu je isplaćeno 144.000 KM. Pa kada izračunate te dvije cifre, on je za svoj nerad dobio 275.000 KM”, rekao je direktor Hitne pomoći Adem Zalihić.

“On je procesuiran, tko ga je branio na sudu i tko je naložio da se ovdje vrati, zaista ne znam. Na ovu funkciju sam došao 1. veljače 2018. godine i kada sam se suočio s tim problemom, rekao sam mu: ‘Čovječe, ili ćeš ovdje raditi nešto drugo ili idi u neku ustanovu gdje ima rendgen.’ Meni je užasno bilo da potpišem plaću čovjeku koji ne radi ništa”, rekao je Zalihić.

Zbog toga mu je Zalihić i ponudio novi ugovor prema kojem je Ešpek trebao raditi na novom radnom mjestu.

“Uskladio sam Pravilnik o radu s federalnim pravilnikom i ponudio sam mu novi radni ugovor, novo radno mjesto na medicinskim informacijama i on se pobunio. Međutim, morao je potpisati ugovor jer bi mu u suprotnom uslijedio otkaz. On je sada na bolovanju”, kaže Zalihić.

Na snimci koja se pojavila u javnosti 2010. godine vidi se kako Ešpek krade novac od pacijentice koja je došla na RTG snimanje, piše Klix.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});