fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Vitamini.hr

Vitamin E je ključan za vaše zdravlje. Konzumirajte hranu bogatu ovim vitaminom, evo u čemu ga ima najviše

Autor: Dnevno.ba

Hranjive tvari poput vitamina C i vitamina D često se spominju kao esencijalni nutrijenti za zdravlje i dugovječnost. Među ostalim ključnim zdravstvenim prednostima, ovi vitamini su neophodni za imunološku funkciju. Ali što je s drugim važnim hranjivim tvarima, poput vitamina E? Možda neće privući toliko pažnje kao drugi vitamini, ali ovaj vitamin bogat antioksidansima jednako je ključan za vaše zdravlje.

Vitamin E je hranjiva tvar topiva u mastima, što znači da mu je potrebna masnoća kako bi se apsorbirao. Uglavnom funkcionira kao antioksidans ili korisna molekula koja se bori protiv slobodnih radikala.

Ovo su zdravi izvori vitamina E:

Orašasti plodovi
Bademi su jedan od najboljih izvora vitamina E, a slijede ih lješnjaci, kaže Maya Feller, registrirana dijetetičarka, nutricionistica i autorica knjige Eating from Our Roots: 80+ Healthy Home-Cooked Favorites from Cultures Around the World.

“Šaka badema sadrži oko 7 miligrama vitamina E, dok ista količina lješnjaka sadrži oko 4 miligrama. Ovi orašasti plodovi također su izvrsni izvori zdravih vlakana i nezasićenih masti zdravih za srce”, kaže Feller.

Sjemenje
Sljedeći put kad žudite za nečim hrskavim, posegnite za biljnim sjemenkama. Sjemenke suncokreta posebno su bogate vitaminom E. Sadrže i obilje ostalih hranjivih tvari poput željeza, kalcija, magnezija i vlakana. Sjemenke suncokreta (i sjemenke biljaka općenito) dodaju okus i teksturu jelima poput zobene kaše, jogurta, salate i juhe.

Ulja orašastih plodova i sjemenki
Budući da sjemenke i orašasti plodovi sadrže vitamin E, ne čudi da su njihova ulja jednako vrijedna pažnje. Ulje suncokretovih i pšeničnih klica posebno je bogato hranjivim tvarima, iako imaju različite primjene. Suncokretovo ulje je stabilno ulje, tako da se može koristiti za kuhanje na visokoj temperaturi. S druge strane, ulje pšeničnih klica ima nižu točku dimljenja, pa ga treba koristiti u preljevima za salatu ili dodavati netom pripremljenim jelima.

Lisnato povrće
Ima puno toga za voljeti kod lisnatog povrća. Svestrana su, ukusna i prepuna vitamina E. Neke od najboljih opcija uključuju špinat i blitvu. Čak i lisnati vrhovi repe sadrže ovaj vitamin. Pokušajte ih dodati u juhe ili variva odmah na kraju kuhanja, piše Real simple.

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});