fbpx
FOTO: Pixabay

Vlasti u Pekingu testiraju milijune, izoliraju se tisuće zbog grupe zaraženih koronavirusom u baru

Autor: dnevno.ba

Vlasti u glavnom gradu Kine, Pekingu, u ponedjeljak su požurile obuzdati epidemiju zaraze covidom koja je izbila u bučnom baru otvorenom 24 sata, poznatom po jeftinom alkoholu i velikim gužvama, s milijunima koji se suočavaju s obveznim testiranjem i tisućama u izolaciji.

Izbijanje gotovo 200 slučajeva povezanih s Nebeskim barom u centru grada koji se tek ponovno otvorio nakon prošlotjednog popuštanja ograničenja u Pekingu, pokazuje koliko će Kini biti teško postići uspjeh svoje politike nulte stope covida dok ostatak svijeta odlučuje naučiti kako živjeti s virusom.

Ponovna pojava zaraze covidom također izaziva novu zabrinutost za drugo najveće svjetsko gospodarstvo. Kina se tek oporavlja od teškog udarca dvomjesečnog zatvaranja Šangaja, njenog najnaseljenijeg grada i komercijalnog centra, koji je uzdrmao također globalne lance opskrbe.

Posluženje u restoranima u Pekingu ponovno je omogućeno 6. lipnja, nakon više od mjesec dana u kojem je grad s 22 milijuna stanovnika provodio razne mjere zabrana. Zatvoreni su mnogi trgovački centri, teretane i drugi prostori, djelomično je zaustavljen sustav javnog prijevoza, a milijuni su pozvani da rade od kuće.

– Sada moramo testiranja vršiti svaki dan. Malo je gnjavaža, ali je neophodno, rekao je 21-godišnji stanovnik po imenu Cao koji vodi trgovinu u najvećoj pekinškoj četvrti Chaoyang, gdje je smješten bar u kojem je buknula zaraza. Situacija s virusom je djelomično naškodila našem poslovanju koje je palo za 20-30 posto.

Chaoyang je u ponedjeljak započeo trodnevnu kampanju masovnog testiranja svojih otprilike 3,5 milijuna stanovnika. Identificirano je oko 10.000 bliskih kontakata korisnika bara, a njihove stambene zgrade stavljene su pod blokadu. Odgođeno je i planirano ponovno otvaranje škola u okrugu.

Prema Reutersovim očevicima, u ponedjeljak su na nekim lokacijama za testiranje redovi bili duži od sto metara. Oko nekoliko stambenih kompleksa postavljene su velike metalne barijere, a ljudi u zaštitnom odijelima uokolo prskaju dezinficijens.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI