fbpx
Foto: Unsplash

Voće se tretira opasnim pesticidima koje štete zdravlju, evo koje je najzagađenije

Autor: Dnevno.ba

Najnoviji podaci koje je od europskih vlada dobila organizacija PAN Europe (Pesticide Action Network) pokazuju da voće posjeduje najopasnije pesticide. Nalazi se na skoro svakoj tržnici, volimo ga jesti, a rezultati pokazuju da i minimalna konzumacija ovog voća šteti zdravlju.

Na osnovu službenih podataka, izvještaj je pokazao da je veliki dio europskih krušaka (49 posto), grožđa (44 posto), jabuka (34 posto), šljiva (29 posto) i malina (25 posto) tretiran vrlo opasnim pesticidima, a potom tako i plasiran na tržište, iako je poznato da utječu na razvoj brojnih zdravstvenih problema, navodi B92.

Organizacija upozorava da vrlo male doze štete zdravlju, a navodi se da su među najzagađenijima bile portugalske, belgijske i nizozemske kruške. Sličan slučaj je i s jabukama – najzagađenije su nizozemske, a potom grčke i portugalske.

“Temeljno pranje trebalo bi ukloniti ostatke pesticida na površini proizvoda (fungicide koji se koriste za sprečavanje truljenja tijekom skladištenja i transporta). Međutim, mnogi suvremeni pesticidi ono su što se naziva ‘sistematskim’, što znači da se apsorbiraju u biljku i distribuiraju po svim njenim tkivima. Zbog toga se ostaci pesticida često nalaze u tijelu samog proizvoda, pa ih pranje površine neće ukloniti”, rekao je svojevremeno Nick Mole iz britanskog ogranka PAN organizacije.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI