fbpx

ZABORAVITE KAVU! Šest načina da se razbudite i budete puni energije!

Autor: dnevno.ba

Bez obzira na to da spavate li loše ili vam brzo ponestaje energije, treba vam pojačanje – i to odmah!

Ali šta ako ne konzumirate kofein? Jeste li osuđeni na vječnu pospanost? Evo rješenja!

Otkrivamo šest načina kako da bez kofeina ostanete budni.

1. Napravite listu glazbe uživo

Glazba uživo ima dokazano pozitivan učinak na raspoloženje. Već danas napravite listu pjesama koje volite i uz koje biste voljeli plesati kada ih čujete.

2. Žvakanje žvakače gume s ukusom mente

Da, stvar koja osvježava dah također vam pomaže u eliminaciji pospanosti. Žvakača guma stimulira autonomni nervni sustav, što povećava budnost. Žvakanje također povećava protok krvi u mozak, što vas može probuditi. Međutim, ruke dalje od voćnih ukusa, koji sadrže mnogo šećera. Samo ukus peperminta pomaže vam da se razbudite.

3. Uključite svjetla

To posebno vrijedi za sezonu jesen-zima, kada vani brže počinje padati mrak. Čim vam se oči počnu zatvarati, upalite svjetla. Pospanost također pomaže da se što više vremena provodi vani jer pomaže u regulaciji hormona i neurotransmitera, koji imaju snažan utjecaj na raspoloženje, ponašanje i prirodne ritmičke obrise tijela. Pozitivne učinke sunčeve svjetlosti također možete iskoristiti punjenjem životnih i radnih prostora prirodnom svjetlosti.

4. Hidratizirajte tijelo

Kada ne pijete dovoljno vode, dehidrirate. Kada ste dehidrirani, osjećate se pospano i lijeno. Obična voda će vam pomoći, ali ako želite malo više ukusa, pijte toplu limunadu. Ovaj citrusni napitak može se pohvaliti brojnim ljekovitim prednostima (od brže probave do jačanja imunološkog sustava), uključujući povećanu energiju. To je zato što topla limunada pomaže tijelu održati alkalno stanje. Kiselo tijelo može patiti od niske energije, umora i želučanih problema, pa će vam održavanje zdravog, uravnoteženog stanja pomoći da održite energiju, bolje raspoloženje i bolju izdržljivost.

5. Jedite zdrave grickalice

Kada ste umorni i gladni, primamljivo je posegnuti za slatkišima ili vrećicom čipsa, ali šećer i ugljikohidrati koji se u tijelu pretvaraju u šećer, nisu pametan izbor. Istraživanja pokazuju da dok šećer blokira neurone koji vam pomažu da ostanete budni, aminokiseline u proteinima sprječavaju da se to dogodi.

6. Pokušajte s masažom ušiju

Zvuči čudno, ali to je uobičajena, stoljetna praksa u tradicionalnoj kineskoj medicini. Sljedeći put kad vam se bude spavalo poslije ručka, lagano trljajte uši palcem i kažiprstom. Polako trljajte hrskavicu uha i ponavljajte onoliko puta koliko je potrebno. Zašto to djeluje? Prema istočnjačkoj medicini, stimulira energiju koja teče kroz meridijane (energetske kanale koji prolaze kroz tijelo). Zapadna medicina kaže da stimulira refleksne centre u mozgu, jer su uši pune nervnih završetaka.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI