fbpx

Začepljeno uho: Kako ga možete sami odčepiti?

Autor: Miss7.hr

Mnogi otorinolaringolozi tvrde da štapićima za uši ne trebamo čistiti ušni kanal jer ga možemo oštetiti, a to može dovesti do nakupljanja još više voska. "Zaista to ne želiš učiniti", rekao dr. Brad DeSilva, otorinolaringolog na Medicinskom centru Wexner Sveučilišta Ohio za Self.

Začepljenje uha može se dogoditi. Što učiniti kad se to dogoditi? Liječnici imaju nekoliko mogućnosti liječenja.

Ušni vosak je čudesna supstanca koja obavlja više zadataka i služi dvjema glavnim ciljevima: zaustavljanje prašine, bakterija i malih predmeta kako bi se spriječilo oštećenje uha i zaštita kože u ušnom kanalu od iritacije ako voda dođe tamo. Također, poznat kao cerumen, ušni vosak proizvodi ceruminozne žlijezde koje izlučuju vosak i lojne žlijezde koje izlučuju ulje.

U većini slučajeva ušni vosak polako izlazi ili ispada van iz uha. “Jedini razlog za uklanjanje ušnog voska je blokiranje sluha”, rekla je Nina Shapiro, otorinolaringologinja na UCLA Health i autorica knjige “Hype: Liječnički vodič za medicinske mitove, pretjerane tvrdnje i loše savjete”.

Isto tako, vosak ponekad može otvrdnuti, stvarajući blokadu koja dovodi do simptoma poput boli u uhu, osjećaja punoće u uhu, zvonjave, oslabljen sluh, vrtoglavice, pa čak i kašlja. Ako se pojavi neki od tih simptoma, htjet ćeš učiniti nešto u vezi s tim. Ali to ne bi trebali učiniti štapićima za uši.

Uklanjanje ušnog voska ne smije uključivati štapiće za uši ili voštane svijeće

Ponekad možeš ukloniti vosak sam, ali otorinolaringolozi ne preporučuju upotrebu pamučnih štapića ili voštanih svijeća. Umjesto toga, postoji nekoliko koraka za sigurno uklanjanje začepljenja.

Upozorenje: Ne bi trebali isprobavati ovu metodu kod kuće ako osjećaš bol u uhu ili tekućinu, nedavno ste imali operaciju na uhu ili ako ti je dijagnosticirana rupa u bubnjiću.

Ali ako osjećaš da ti je uho blokirano ušnim voskom, možeš pokušati uzeti stvari u svoje ruke i u tri koraka riješiti se začepljenja:

1. Pokušaj omekšati ušni vosak. Uzmi čistu i dezinficiranu kapaljku napunjenu dječjim uljem, glicerinom i vodikovim peroksidom i stavi nekoliko kapi u ušni kanal. Možeš leći na bok tako da je začepljeno uho okrenuto prema gore i ostani nekoliko minuta kako bi bi vosak upio tekućinu.

2. Nakon toga isperi uho toplom vodom. Vjerojatno će trebati dan ili dva da se vosak omekša. Imaj strpljenja, ovo je nužan korak prije uklanjanja voska. Nakon toga, uzmi štrcaljku (špricu), napuni toplom vodom i nježno uprskaj vodu u ušni kanal. Svakako nagni glavu i povuci vanjsko uho kako bi poravnala ušni kanal tako da voda može lakše prodrijeti unutra. Zatim nagni glavu u stranu kako bi omogućila da vode iscuri van.

3. Osuši uho. Kad voda iscuri, nježno osuši vanjsko uho ručnikom ili sušilom za kosu (na najslabijem stupnju). Ovisno o tome koliko je tvrdokorna blokada ušnog voska, možda ćeš morati ponoviti ovo nekoliko puta kako bi ti se uho odčepilo.

Ako ti kućne metode ne pomažu, obrati se liječniku

Reci mu da ste pokušali samostalno očistiti uho, ali dalje osjećate da je začepljeno. U tom slučaju vrijeme je da odeš liječniku. On će odrediti čime je začepljenje uzrokovano. Isto tako, može koristiti instrumente kako bi izvadio vosak.

Ako često imaš začepljenje uha, liječnik ti može preporučiti da koristiš komplet za uklanjanje ušnog voska iz lokalne ljekarne ili lijekove za uklanjanje ušnog voska bez recepta. Ove korake trebaš poduzeti tek nakon što ti liječnik to preporuči.

Autor: Miss7.hr

ZADNJE VIJESTI