fbpx
Unsplash

Zamagljen vid: Uzrok, simptomi i liječenje ovog potencijalno opasnog problema

Autor: Dnevno.ba

Zamagljen vid može biti trenutan i biti znak umora, a jednako tako može biti i znak bolesti oka ili nekog drugog stanja. U nekim će slučajevima samo biti riječ o potrebi za novom dioptrijom pa je i prvo rješenje odlazak kod oftalmologa.

Kada zamagljen vid nastane naglo, on može bit znak raznih zdravstvenih problema i potrebno je reagirati na vrijeme. U ovom je slučaju potrebno otkriti i tretirati stanja, a samim time će onda nestati i zamagljen vid, prenosi N1.

Kako prepoznati zamagljen vid?
Osim simptoma mutnog vida, može se javiti i osjetljivost oka, umor oka ili pak škiljenje, neugoda i suhoća oka, a vid može biti zamagljen na oba ili na jednom oku. Nekada će pomoći samo kratki odmor i zatvaranje učiju na pet minuta, dok će nekada trebati određeno liječenje.

Ako zamagljen vid ne prestaje ni nakon odmora, potrebno je potražiti pomoć liječnika.

Koji su uzroci zamagljenog vida?
Osim problema s očima ili povećanja dioptrije, zamagljeni vid može biti i znak nekih bolesti. Evo o čemu se radi:

1. Dijabetes
Kada šećer u krvi nije pod kontrolom, u leći oka se može pojaviti tekućina i izazvati oticanje leće, a onda se javlja i zamagljen vid. Ovo se može dogoditi osobama koje još nemaju dijagnosticiran dijabetes ili osobama koje su promijenile terapiju za ovu bolest.

2. Upala oka
Zamagljen vid može biti i posljedica bilo kojeg problema s očima, kao što su upala oka, infekcija ili konjunktivitis. Jednako tako opasno može biti i spavanje s lećama.

Također, ovo može biti simptom oštećenja dijelova oka ili simptom glaukome.

3. Nizak krvni tlak
Nizak krvni tlak može utjecati i na vid. Nizak tlak se često zanemaruje, a može se prepozna po slabosti, omaglicama, vrtoglavicama i problemima s vidom.

4. Migrena
Prije početka bolova, neke osobe koje pate od migrene osjećaju i promjene u očima. Mogu se javiti bljeskovi, svjetlucanja, ali i zamagljen vid kod kojega će vam se činiti kao da sve gledate kroz vodu.

5. Problemi u mozgu
Potres mozga može utjecati na način na koji se informacije iz vaših očiju dalje obrađuju. Jednako tako, tumor na mozgu može utjecati na vid. Zamagljen vid može biti i znak moždanog udara.

Još jedna autoimuna bolest središnjeg živčanog sustava može izazvati zamagljen vid, a to je multipla skleroza.

Kako se tretira zamagljen vid?
Prije svega je kod bilo kakve promjene u očima potrebno otići kod oftalmologa i eliminirati stanje po stanje.

Prvi pregled bi trebao biti pregled vida. Ako se uz zamagljen vid javljaju i glavobolje, vrtoglavice potrebno je posjetiti liječnika, a kada se javljaju jaka glavobolja, problemi s govorom, oduzetost dijela tijela važno je što prije nazvati hitnu pomoć jer se može raditi o moždanom udaru.

Ako razlog zamagljenog vida nije povećanje dioptrije ili astigmatizma, liječnik će tražiti daljnje pretrage kao što su krvna pretraga kako bi se vidjelo postoji li bakterija u krvi. Tretiranje će ovisiti o razlogu zbog kojeg je nastao zamagljen vid. Tako se može raditi samo o kapljicama za oko koje će spriječiti suhoću oka, a može se raditi i o lijekovima kojima će se tretirati stanja pa će samim time i vid postati bolje, odnosno slika oštrija.

Zaključak
Zamagljen vid može biti samo znak da vam se promijenila dioptrija ili da vam je oko umorno i suho, ali može biti i znak puno ozbiljnijih stanja i bolesti, čak i moždanog udara. Upravo zato je važno reagirati i otkriti pravi uzrok problema, a potom ga i tretirati.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI