fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Unsplash

Zanimljivosti o bananama koje možda niste znali: Dobre su za srce i crijeva

Autor: Dnevno.ba

Banana je možda najpopularnija “hrana za ponijeti” kada trebamo brzinski zalogaj, a ne možemo pronaći obilniji obrok.

Koliko su praktične toliko su i zdrave. Ovo voće dobro je za srce i krvni tlak, poboljšava rad crijeva, daje energiju, poboljšava koncentraciju i pamćenje, a može pomoći i protiv žgaravice.

Banane također popravljaju raspoloženje (i to ne samo kada ste gladni), zahvaljujući magneziju u svom sastavu. Prema jednoj studiji čak i miris banane može ublažiti glad i smanjiti apetit.

Najfiniji prst
Danas je Ekvador najveći izvoznik, a SAD najveći uvoznik banana na svijetu, a ovo voće je službeno četvrta najvažnija namirnica u svijetu, nakon riže, pšenice i kukuruza.

Banane su ime dobile po arapskom nazivu “banan” što znači prst, a vjeruje se da je prvi Europljanin koji je kušao banane bio Aleksandar Veliki.

Nije za jelo
Tisućama godina prije nego što su banane postale obožavano voće, imale su drugačiji okus i “nisu ličile na sebe”. Nisu bili jestivi, a plodovi su bili puni crnih sjemenki. Umjesto za jelo, banane su se koristile za izradu užadi i odjeće zahvaljujući vlaknima koja se nalaze u njihovim peteljkama.

Alergija na lateks
Ako ste alergični na banane, velika je vjerojatnost da imate i alergiju na lateks, a uzrok alergije su specifični, zajednički proteini. Isto vrijedi i za avokado, kao i za kestene, ali u manjoj mjeri.

Žuti su tek početak…
U svijetu postoji više od 1000 različitih vrsta banana, podijeljenih u 50 skupina. Osim žute i zelene, na koje smo navikli, tu su i narančaste, crne, ružičaste, plave i crvene banane.

Minijaturne banane
Banana od tisuću prstiju je naziv za minijaturne banane od svega nekoliko centimetara. Fine su i slatke, a rastu u ogromnom grozdu koji ima stotine banana, a može biti dugačak i po nekoliko metara.

Sok od banane?
Jedna banana u prosjeku je teška oko 125 grama, a iako sadrži čak 75 posto vode, od nje ne možete napraviti sok bez dodavanja vode ili neke druge tekućine.

Neobične bobice
Banane se smatraju bobičastim voćem, što znači da su u istoj skupini kao i rajčice, grožđe i brusnice.

Možeš li brže?
Britanka Lea Schutkever je osoba koja može zgnječiti bananu najbrže na svijetu – i to bez ruku. Ako želite oboriti njezin rekord i ući u Guinnessovu knjigu rekorda, bananu ćete morati pojesti za manje od 20,33 sekunde.

Pazi, banana!
Vicevi o bananama pojavili su se u popularnoj kulturi nakon brojnih animiranih filmova i šala komičara, no znate li kako su nastali? Navodno su Amerikanci krivi što koru od banane bacaju na ulicu umjesto u smeće. Kako bi tome stali na kraj, roditelji su počeli inzistirati da djeca bace koru od banane u smeće, kako se ne bi ozlijedili ako nagaze na njih i poskliznu se.

Plave banane
Plave banane nisu klasične plave kakve se često pojavljuju na fotografijama (nakon obrade s nekoliko filtera). Kora banane sazrijevanjem gubi plavkasto-bijelu boju, no unutrašnjost se po boji ne razlikuje puno od banana koje nalazimo u trgovinama. Plavu bananu s Jave često nazivaju i sladolednom bananom jer je kremasta i može mirisati na vaniliju, prenosi 021.rs

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});