fbpx

Zašto Sarajevo ima najzagađeniji zrak na svijetu i koliko je to stvarno opasno?

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Sarajevo je i danas, dakle već treći dan za redom, grad s najzagađenijim zrakom na svijetu.

Prema mjerenjima američke ambasade u Bosni i Hercegovini, u gradu Sarajevu ovih je dana onečišćenje zraka često bilo oko ili iznad brojke 300 indeksa kvalitete zraka (AQI) i time premašilo vrijednost opasnu za zdravlje građana.

Tako je u nedjelju navečer u Sarajevu izmjereno 315 AQI, što prema američkoj ambasadi spada u najopasniju ljestvicu zagađenja koje može ostaviti ozbiljne posljedice na zdravlje svih stanovnika. Prema portalu N1, u Sarajevu je u nedjelju zrak bio lošiji od zraka u Pekingu, jednom od gradova s najvećom razinom onečišćenja zraka.

Jutros još gore

Jutros u 9 sati indeks kvalitete zraka (AQI) bio je na brojci 383, duboko unutar zone opasne za zdravlje. Iza Sarajeva, sljedeći grad po zagađenosti zraka bio je New Delhi, u Indiji, gdje je indeks kvalitete zraka iznosio 241 AQI. U 13 sati, u Sarajevu je izmjereno je 378 AQI.

“Kada indeks kvalitete zraka pređe 300 AQI, dostiže vrijednost koja je opasna za zdravlje stanovnika. Cijela populacija može imati ozbiljnijih zdravstvenih problema”, rekli su iz agencije Environmental Protection Agency (EPA), a prenosi N1.

Podaci o kvaliteti zraka prikupljeni u ambasadi SAD-a mogu se razlikovati od ostalih mjerenja na drugim lokacijama grada jer se podaci iz jedne kontrolne stanice ne mogu primijeniti na cijelo Sarajevo. Mjerenja se vrše u svim gradovima u kojima ambasada SAD-a ima svoje sjedište i uređaje za mjerenje zagađenja zraka.

Zašto je u Sarajevu toliko zagađen zrak?

Ovo nisu prve vijesti o lošoj kvaliteti zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Sarajevo se, naime, već godinama bori s tim problemom.

Tako Plamenko Tais, stručnjak za kontrolu kvaliteta zraka i član Komisije za rješavanje problematike prekomjernog zagađenja zraka, već godinama upozorava javnost na ovaj gorući problem i smatra da bi njegovo rješavanje trebalo biti breme cjelokupnog društva.

“Ovdje bih napravio razliku između Sarajeva i, na primjer, Tuzle ili Zenice, jer su za zagađenost u Sarajevu glavni krivci emisije iz sektora prometa i grijanje na čvrsta goriva, dok na stanje u Tuzli ili Zenici, uz spomenute uzroke, utječe i industrija. Tako u Zenici ili Tuzli imamo prekoračenja graničnih vrijednosti pojedinih zagađivača u toku cijele godine, s izraženim visokim koncentracijama u zimskom periodu, dok se u Sarajevu ovo dešava samo u zimskom periodu”, pojasnio je Tais za Klix.ba.

Više uzroka

Plamenko Tais je u razgovoru za Al Jazeera Balkans naveo više uzroka zagađenja zraka u Sarajevu. Smatra da se na prirodne uzroke, poput geografskog položaja grada ili toga da je smješten u kotlini, ne može utjecati, no da lokalna zajednica može pripomoći pri smanjenju glavnog uzroka onečišćenja – povećane količine štetnih čestica u zraku.

Naime, kao najveće uzročnike zagađenja zraka Tais navodi grijanje na čvrsta goriva i emisije iz sektora prometa jer građani Sarajeva ne brinu toliko o ispravnosti i starosti njihovih vozila.

Također, smatra Tais, u sarajevskim se kućanstvima koristi nekvalitetno gorivo, poput peleta klase 3 ili 4 koji imaju puno kore te se stoga iz dimnjaka ispušta dosta pepela i prašine. Dodatno, fasade na kućama nisu energetski efikasne i građani lože znatno više nego što je potrebno.

Iznimno štetno po zdravlje

Znanstvena novinarka Jelena Kalinić objasnila je u svom blogu Quantum of Science zašto je smog toliko opasan za naše zdravlje.

“Na naše zdravlje smog djeluje tako što izaziva iritaciju dišnih puteva – kašalj, pogoršava zdravlje oboljelih od astme, izaziva oštećenje pluća pri dugotrajnom izlaganju, iritira oči i može izazvati upale očnog kapka i oka te iritira kožu. Prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije iz 2013. godine, izlaganje česticama PM2.5 životni vijek se skraćuje za 8.6 mjeseci“, navela je Jelena Kalinić u svom blogu.

Smog se sastoji od čestica veličine 2.5-10 mikrometra te se ove čestice, u ovisnosti o promjeru, skraćeno obilježavaju kao PM2.5 i PM10.

“S obzirom na promjer, ovakve čestice mogu lako dospjeti u organizam kroz dišni sustav i često se povezuju sa značajnim porastom obolijevanja od krvožilnih bolesti i bolesti dišnog sustava i s većom stopom smrtnosti. Smog pogoršava kliničku sliku astmatičara, a, uz pušenje, jedan je od glavnih razloga povećanja stope obolijevanja od raka pluća. Najugroženije grupe stanovnika su starije osobe, djeca i osobe s kroničnim bolestima dišnog sustava“, napisala je.

Posebno opasno za djecu

“Prema izvješću UNICEF-a iz 2016. godine, zagađenje zraka je direktno povezano s obolijevanjem od upale pluća i drugih bolesti dišnog sustava. Te bolesti uzrokuju 1 od 10 smrtnih slučajeva djece ispod 5 godina života. Rad objavljen u znanstvenom časopisu Natureu pod nazivom “The Contribution of Outdoor Air Pollution Sources to Premature Mortality on a Global Scale” iz 2015. godine donosi vrlo lošu prognozu: smatra se da će smrtnost djece do pete godine života uslijed akutnih bolesti donjeg dišnog sustava povezanih sa zagađenjem zraka porasti za oko 50% do 2050.“, objasnila je Jelena.

Što se može napraviti?

Tais je za Klix.ba istaknuo kako cijela zajednica mora preuzeti odgovornost, ali da se najviše očekuje od nadležnih ministarstava.

“Svi u ovom lancu moraju imati svoje obaveze i odgovornosti kako bi se stvarno suočili s problemom rješavanja velike zagađenosti zraka u bosanskim gradovima. Tako se u problem rješavanja moraju uključiti ministarstvo zdravstva s kvalitetnom procjenom utjecaja na zdravlje ljudi, ministarstvo energetike s planovima i strategijama zamjene čvrstih goriva i proširenjima sustava daljinskih grijanja, ministarstvo unutrašnjih poslova s adekvatnom kontrolom emisije iz vozila i adekvatnim tehničkim pregledima”, naglasio je Tais.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI