fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Zdravstveni radnici u Tuzli zatrpani poslom, žele povećanje plaća za deset posto

Autor: Klix.ba

TUZLA - Kolektivni ugovor za zaposlene u zdravstvu u Tuzlanskom kantonu istekao je 1. lipnja, a službeni pregovori o novom dokumentu koji se odnosi na definiranje radno-pravnog statusa još uvijek nisu počeli s Kantonalnom vladom. Zasad je poznato da će zaposleni u zdravstvu tražiti povećanje plaće za okvirno deset posto.

Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu Tuzlanskog kantona trenutno okuplja nešto manje od 4.200 članova, a njihov kolektivni ugovor potpisan s Kantonalnom vladom istekao je 1. lipnja ove godine.

Neformalni razgovori s predstavnicima Vlade TK koja je u tehničkom mandatu su obavljeni, međutim u službeno kreiranje novog dokumenta se nije krenulo, s obzirom na to da u ovom kantonu vlast službeno još uvijek nije uspostavljena.

“Mi smo u dva navrata razgovarali s predstavnicima Vlade TK koja je u tehničkom mandatu, imamo kreirane zahtjeve, međutim oni u ovom trenutku nisu stavljeni na stol iz prostog razloga jer ne znamo ko će činiti novu vlast. U ranijem kolektivnom ugovoru napravili smo zaštitni mehanizam koji se primjenjuje 90 dana nakon njegovog isteka. Shodno tome, krajnji rok za primjenu kolektivnog ugovora ističe 1. septembra te smo na sindikatu donijeli odluku da sačekamo još mjesec dana”, rekao je za Klix.ba Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Tuzlanskog kantona.

Prema Zakonu o radu od trenutka otpočinjanja pregovora sindikat i Vlada TK imaju 45 dana za izradu novog kolektivnog ugovora. Zbog nedefiniranog političkog ambijenta u Tuzlanskom kantonu zaposleni u zdravstvu se nisu usudili već krenuti u zvaničnu priču o izradi novog dokumenta.

“Bojali smo se toga da nećemo zapasti u situaciju da zahtjeve stavimo aktualnoj vladi, a da nam dođe druga npr. u trenutku kada nam ističe zakonska obaveza o kreiranju ugovora za pet dana. Zaštita za naše uposlenike sada se ogleda u spomenutom mehanizmu, a kako ne bismo probili rok od 1. rujna službeno zahtjev za pregovore ćemo vjerojatno uputiti početkom augusta”, naveo je Latifović.

Shodno ostvarenom suficitu u Zavodu zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona zaposleni u zdravstvu će, između ostalog, tražiti povećanje plaća za okvirno deset posto.

“Mi računamo na to da će barem jedan dio od tog suficita ići u poziciju prava iz radnog odnosa, a da će ostali dio biti raspoređen na prava pacijenata”, kazao nam je Latifović.

U ovom trenutku zdravstveni radnici se nalaze u nepovoljnom položaju. Naime, Latifović nam otkriva da u svim zdravstvenim ustanovama u Tuzlanskom kantonu trenutno postoji problem nedostatka osoblja, zbog evidentnih odlazaka na rad u inozemstvo, sezone godišnjih odmora, ali i situacija u kojima se određeni broj njih nalazi na bolovanju.

“U ovom trenutku smo preokupirani poslom, kako bismo nadomjestili nedostatak osoblja, posebno u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli u kojem se radi 24 sata dnevno. Prošli tjedan smo pregovarali s menadžmentom centra, imali su razumijevanja za čitavu priču, a čak smo tražili da se prime novi ljudi do povratka zaposlenika s bolovanja”, kaže Latifović.

Naš sugovornik navodi da se zdravstveni radnici u skladu sa svojim mogućnostima trude u potpunosti ispuniti zahtjeve pacijenata.

“Koliko se trudimo govori podatak da Univerzitetski klinički centar u Tuzli godišnje napravi 3.200.000 pregleda, dok Klinički centar Univerziteta u Sarajevu koji ima tisuću uposlenika više od nas pravi 2.500.000 pregleda. Odgovorno vam mogu reći da su zdravstvene ustanove u Tuzlanskom kantonu sa svim svojim manama i nedostacima sigurno nabolje u Bosni i Hercegovini”, dodaje Latifović.

Prava radnika trenutno se u zdravstvenim ustanovama u ovom kantonu poštuju shodno kolektivnom ugovoru, a iz sindikata se nadaju da će menadžmenti domova zdravlja i kliničkog centra isto činiti i u narednom periodu, kako se ne bi stvorio još veći razlog za odlazak svih profila zdravstvenog osoblja.

Na kraju vrijedi kazati da Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu Tuzlanskog kantona okuplja sve profile radnika od higijeničarki i portira pa do ljekara. Također, u ovom kantonu djeluje i Nezavisni strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije koji se na svoj način bori za ostvarivanje prava.

Autor: Klix.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});