fbpx

Znanstvenici stvorili prvi embrij čovjeka-majmuna

Autor: Dnevno.ba

Znanstvenici su uspješno stvorili prvi embrij čovjeka-majmuna, čime su počeli krčiti put ka korištenju životinja za transplantaciju ljudskih organa. Ovaj eksperiment sproveden je u Kini kako bi se izbjegli pravni problemi. Istraživači sa Salk instituta u SAD-u i Katoličkog univerziteta Murcia (UCAM) u Španjolskoj genetski su modificirali majmunski embrij kako bi deaktivirali specifične gene koji se koriste u stvaranju organa.

Potom je skupina znanstvenika ubrizgala ljudske matične ćelije u embrij majmuna. Ukoliko bi se prepustio, embrij bi prerastao u majmuna s ljudskim ćelijama. Međutim, u skladu s etičkim standardima, znanstvenici su zaustavili proces mnogo prije nego što je embrij mogao razviti centralni živčani sistem. Ipak, tim je morao otputovati u Kinu kako bi sproveo postupak jer je bio u suprotnosti sa španjolskim zakonom.

Estrella Nunez koja je surađivala na projektu kazala je za El Pais da su “rezultati vrlo obećavajući”, navodeći da je eksperiment bio neophodan kao prvi korak ka razvoju ljudskih organa kod životinja koje bi se mogle koristiti u transplantaciji.

Tim znanstvenika predvođen Juanom Carlosom Izpisuaomo proveo je sličan eksperiment 2017. godine koristeći se ljudskim i ćelijama svinje. Međutim, tada nisu uspjeli zadržati ljudske ćelije u embriju svinje.

Kina je posljednjih godina postala raj za eksperimente s genima. Kineski istraživač objavio je u studenom 2018. da je sa svojim timom uredio gen CCR5 dva blizanca u namjeri da postanu imuni od HIV-a. U skorijem eksperimentu, kineski i američki istraživači udružili su se prilikom modificiranja gena 11 majmuna, dajući im mogućnost ljudskog razvoja mozga.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI