fbpx

Znanstvenici utvrdili da se kritično bolesni pacijenti s COVID-om sporo bude nakon respiratora

Autor: dnevno.ba

U usporedbi s prosječnom brzinom buđenja pacijenata nakon ‘skidanja’ s respiratora, kritično bolesnim osobama s koronavirusnom bolesti često je potrebno mnogo dulje da povrate svijest, utvrdili su znanstvenici.

Američki znanstvenici pregledali su podatke o 795 pacijenata hospitaliziranih s teškim oblikom COVID-19 u tri medicinska centra tijekom prva dva vala pandemije.

Svi su bili na respiratorima najmanje šest dana, tijekom kojih su bili u komi.

Nakon uklanjanja s respiratorne potpore 72% se na kraju osvijestilo, ali 25% njih je trebalo najmanje 10 dana da se probudi, a 10% njih 23 ili više dana da se oporavi.

Pacijentima koji su doživjeli najviše epizoda nedostatka kisika trebalo je najduže da povrate svijest, izvijestili su znanstvenici u časopisu Annals of Neurology.

– Naši nalazi sugeriraju da se za pacijente s teškim COVID-om odluka o prekidu održavanja života ne bi trebala temeljiti samo na produljenim razdobljima nesvijesti, jer bi se ti pacijenti na kraju mogli oporaviti, rekao je dr. Jan Claassen s Medicinskog centra Irving Sveučilišta New York-Presbyterian/Columbia u priopćenju.

– Ovi nalazi nam daju točnije informacije za usmjeravanje obitelji koje odlučuju hoće li nastaviti terapiju za održavanje života kod pacijenata s COVID-19 bez svijesti, naveo je u priopćenju Classenov kolega dr. Brian Edlow iz Opće bolnice Massachusetts.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI