fbpx

Znate li što se događa s vašim tijelom ako svaki dan jedete jaja? Na neke stvari ipak morate pripaziti…

Autor: dnevno.ba

Naše tijelo proizvodi 11 esencijalnih masnih kiselina koje su neophodne za pravilno funkcioniranje tijela, a jaja sadrže njih devet. Ako se u tijelu ne nalazi tih devet esencijalnih masnih kiselina, može doći do kroničnog umora, loše kože i kose, gubitka mišićne mase, a može vam oslabiti i imunološki sustav

Jaja su namirnica iznimne biološke vrijednosti i hranjivosti. Lako su pristupačna i mogu se pripraviti na različite načine. U njima se nalaze izrazito visoke razine željeza, aminokiselina i antioksidansa. Svi se sjećamo pjesmice “Svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje”. Izgleda kako legendarni oglas nije bio daleko od istine, jer se smatra kako bi se jaje moglo nazvati “superhranom” zato što može pomoći zdravlju i borbi protiv pretilosti.

Redovita konzumacija jaja osigurat će sljedeće zdravstvene prednosti:

Jačaju imunološki sustav

Ako dnevno konzumirate jaje do dva, to vam može pomoći u borbi protiv infekcija. Jaja su bogata selenom, koji je izuzetno koristan za zdrav i jak imunološki sustav i regulaciju hormona štitnjače.

Smanjuju stres i anksioznost

Jaja sadrže esencijalne aminokiseline koje promiču mentalno zdravlje, reguliraju oslobađanje serotonina, koji je neurotransmiter odgovoran za opuštanje, smirenost, i dobro raspoloženje.

Reguliraju razinu kolesterola

Jedno jaje ima 200 miligrama kolesterola. A jaja povećavaju razinu dobrog (HDL) kolesterola.

Odlična su za zdrave zube i kosti

Jaja su najbolji izbor D vitamina, zajedno sa sunčevim zrakama. Ovaj vitamin je ključan za rast i razvoj kostiju i zubi. Osim toga, ovaj vitamin aktivira apsorpciju kalcija, što je neophodno za metabolizam, probavu i zdravlje srca.

Poboljšavaju kognitivne funkcije

Jaja sadrže kolin, spoj koji je koristan za spoznaju. Prema istraživanju, nedostatak kolina povećava rizik od demencije, neurološke poremećaje, Alzheimerova bolest, kognitivna oštećenja.

Poboljšavaju kožu

U jaja se nalaze visoke količine B-kompleks vitamina, koji su ključni za zdravlje kose i kože, kao i za pravilnu funkciju jetre i očiju. Jaja su posebno bogata vitaminom B2 i B12, a istraživanje je pokazalo da su B kompleks vitamini ključni za zdrave kognitivne funkcije i zdrav živčani sustav.

Potiču mršavljenje

Jaja daju osjećaj sitosti, pa su idealno rješenje za vaš doručak. Reguliraju apetit i smanjuju rizik od prejedanja. Prema istraživanjima, ljudi koji jedu jaja za doručak konzumiraju manje kalorija tijekom ostatka dana.

Štite zdravlje očiju

U jajima se nalaze  antioksidansi, lutein i zeaksantin koji poboljšavaju vid i poboljšavaju zdravlje očiju. Također, oni smanjuju rizik od bolesti oka poput mrene i makularne degeneracije.

Za zdrav početak dana napravite čuvenu kajganu Gordona Ramsaya, ali naučite trikove na koje morate pripaziti kako kajgana ne bi ispala vodenasta i ‘bljutava’

Ramsay je otkrio tehniku pravljenja ”kajgane za umrijeti”. Savjetuje da ne stavljate začine u jaja, ne mutite ih i ne stavljate ih odmah na vruću ringlu.

“Ljudi naprave nekoliko grešaka prije nego što počnu praviti kajganu. Nemojte začiniti jaja, jer ako stavite sol odmah, jaja će se razbiti i postati vodenasta”, rekao je Ramzi.

Razbijte jaja direktno u posudu u kojoj ćete ih pripremati i dodajte tri komadića putra. Bitno je da sve stavite u vruću posudu.

“Nikada ne mutite jaja jer im to mijenja strukturu i ne budu onakva kakva trebaju biti”, tvrdi poznati kuhar.

Kajganu tretirajte kao rižoto, što znači da jaja treba miješati sve dok ne budu gotova. Stavite je na ringlu pa uklonite i tako nekoliko puta. Pred sam kraj dodajte sol i druge začine. Rezultat je savršena kajgana.

Ramsay savjetuje da je poslužite sa grilanim paradajzom, šampinjonima i tostom.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI