fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Bitka kod brda Tabor između Napoleonovih i osmanskih snaga – 1799.

Autor: dnevno

Brdo Tabor u Svetoj Zemlji smješteno je manje od deset kilometara od slavnog Nazareta, mjesta u kojem je Isus Krist proveo djetinjstvo i mladost. Kana, koja je također poznata iz Biblije, nalazi se u blizini tog brda i Nazareta.

Dana 16. travnja 1799. godine dogodila se Bitka kod brda Tabor, između francuskih i osmanskih snaga u Svetoj Zemlji. Snage Osmanskog Carstva, koje je u to vrijeme vladalo većim dijelom Bliskog Istoka, uključujući Svetu Zemlju, sukobile su se s francuskim jedinicama koje je onamo doveo Napoleon Bonaparte u sklopu svoje ekspedicije u Egipat. Napomenimo da je Bonaparte u to vrijeme bio još uvijek samo general u službi revolucionarne Francuske, a da je na vlast kao prvi konzul došao tek krajem te godine. Bitka kod brda Tabor osobito je zanimljiva zbog lokacije na kojoj se dogodila. Naime, brdo Tabor znamenito je kao moguće mjesto Preobraženja Isusa Krista, o čemu se govori u Novom Zavjetu. Smješteno je manje od deset kilometara od slavnog Nazareta, mjesta u kojem je Isus Krist proveo djetinjstvo i mladost. Kana, koja je također poznata iz Biblije, smještena je nedaleko od Nazareta i brda Tabor, u smjeru sjevera. Francuske jedinice pod zapovjedništvom Napoleonu podređenog generala Jeana Baptistea Klébera sukobile su se s Osmanlijama nakon što su obišle brdo Tabor s istočne strane. Unatoč višestrukoj brojčanoj premoći osmanskih trupa Francuzi su pobijedili, jer je u pravom trenutku generalu Kléberu pomoglo Napoleonovo pojačanje. Osmanske su snage krenule u bijeg, a Francuzi su ih putem dotukli, tako da je poginulo možda i do 3.000 muslimanskih vojnika.

Autor: dnevno
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});